Hoppa till huvudinnehållet

Allvarlig risk för patienter då ledning sades upp och system slutade fungera

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Sjuksköterskorna i Degerfors kommun hade under ett antal dagar inte tillgång till register som visar uppgifter om vårdtagare och deras recept, vilket man från socialnämnden ser mycket allvarligt på.
Sjuksköterskorna i Degerfors kommun hade under ett antal dagar inte tillgång till register som visar uppgifter om vårdtagare och deras recept, vilket man från socialnämnden ser mycket allvarligt på. Foto: Janerik Henriksson/TT

En händelse i Degerfors i maj kunde ha varit förenat med livsfara. Under ett antal dagar kunde inte vare sig det nationella patientöversikten eller Pascal, för läkemedelshantering, nås av sjuksköterskorna i kommunen.

Plötsligt slutade NPÖ, Nationellt patientöversikt, och Pascal, det system som visar en dospatients samtliga recept, att fungera.

IT-avdelningen hade, enligt socialnämndens ordförande Torbjörn Holm (V), sagt upp ledningen mellan kommunens och regionens system, men varför vet han inte.

Enligt vad som framgår av information från tjänsteskrivelsen från medicinskt ansvarig sjuksköterska, så hade systemen sagts upp hos deras underleverantör.

Då det handlar om patientsäkerhet, att komma åt läkemedelslistor, ordinationer och läkaranteckningar, så påtalade medicinsk ansvarig sjuksköterska allvaret i det och vikten av att få igång systemen snabbt igen.

Kritik från nämnd

– Hade nu IT-avdelningen lyssnat på de första som ringde och undrade varför det inte fungerade, så hade problemet snart varit avhjälpt. Nu pågick det en vecka för det tog tid att få fram till IT att det var ett misstag som de hade gjort. Inte förrän en före detta ”datanisse” kontaktade dem och påtalade det blev något gjort, säger Holm.

– Nämnden är kritisk och har skickat en fråga till kommunstyrelsen hur man avser ta itu med problemet för att det inte ska hända en gång till. Det kunde ha varit förenat med livsfara för patienter.

– Ingen enskild har dock lidit skada av det, säger nämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M).

– Men det blev extraarbete för vår personal att hitta andra sätt att få information, genom att ringa regionen där de fick läsa upp vad som stod för respektive patient, vilket är olyckligt i sekretesshänseende, säger Holm och berättar att händelsen har lett till lex Sarah-anmälan.

Artikeltaggar

DegerforsIngela SundbergITKommunstyrelsenModeraternaNämnderPolitikSocialnämnderTorbjörn HolmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.