Hoppa till huvudinnehållet

Nystart i egen regi: Karlskoga kommun lånar ut lådcyklar till allmänheten

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Jonas Magnusson på Mandel Cykel och Trädgård leder ut den tvåhjuliga varianten.
Jonas Magnusson på Mandel Cykel och Trädgård leder ut den tvåhjuliga varianten. Foto: Per Lindgren

Skulle du vilja testa en lådcykel i några veckor? Det går att göra helt utan kostnad om du bor i Karlskoga. Karlskoga kommun har nämligen öppnat cykelbiblioteket igen.

Det är för att ”främja motion, hållbarhet och det enkla livet i Karlskoga” som kommunen erbjuder invånare i Karlskoga att kostnadsfritt låna en lådcykel i nästan tre veckor.

– Tidigare drevs det som ett projekt som hade finansiering utifrån. Det blev väldigt populärt. Nu bekostar kommunen det med egna medel, säger Andreas Eriksson, miljöstrateg på Karlskoga kommun.

Båda är elcyklar

Det finns två cyklar att välja på. Den ena är en tvåhjulig lastcykel med plats för tre bältade barn eller annan packning. Den andra cykeln är en trehjulig lastcykel med plats för två bältade barn och packning. Båda är elcyklar, så att det går lättare att trampa uppför backarna i Karlskoga.

Lådcyklarna finns i en tvåhjulig och en trehjulig variant.
Lådcyklarna finns i en tvåhjulig och en trehjulig variant. Foto: Per Lindgren

– Syftet är att ge allmänheten en möjlighet att prova på livet med lådcykel, säger Andreas Eriksson.

Han berättar att om man är intresserad av att köpa en lådcykel är det svårt att få provcykla den en längre tid.

– Om en cykelhandlare har en lådcykel kanske man bara kan få prova den lite på parkeringen, men man kanske vill prova den mycket mer. Det kan handla om att man vill se om den går in i garaget eller hur den funkar att köra fram och tillbaka till förskolan. Därför har vi en längre tidsperiod så att man verkligen kan prova hur den fungerar i vardagens olika situationer.

Ingen begränsning

Cykelbiblioteket drivs i samarbete med Mandel Cykel och Trädgård som sköter utlåning, återlämning och regelbunden service av cyklarna.

Den som är intresserad av att låna en cykel kan gå in på kommunens hemsida och fylla i ett formulär.

Det finns ingen begränsning i antal lån, utan har man lånat en gång är det fritt fram att låna igen.

– Det kan ju vara så att man vill prova båda cyklarna, säger Andreas Eriksson.

I dagsläget har kommunen lagt in bokningsperioder för resten av året på hemsidan. Det är sedan tänkt att cykelbiblioteket ska vara igång minst även under 2024, men de tiderna släpps senare. Hur det blir efter det beror på hur stor efterfrågan är.

– Vi kommer att utvärdera det löpande. Ser vi att det finns ett väldigt stort behov av att boka kommer vi kanske att öka antalet cyklar, men ser vi att det tunnar ut med utlåningar får vi se vad vi gör.

Utvärderingen från när cykelbiblioteket drevs som ett projekt visar på att det finns ett stort intresse. 38 procent av de som lånade en lådcykel då har redan köpt en eller tror att de kommer köpa en i framtiden.

På den tvåhjuliga varianten är framhjulet relativt litet.
På den tvåhjuliga varianten är framhjulet relativt litet. Foto: Per Lindgren

Läs även:

Nytt bibliotek för två- och trehjuliga cyklar: ”Blir utflykter med barnen”

Artikeltaggar

CyklarElcykelKarlskogaKarlskoga kommunTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.