Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt straff för flera män efter upplopp

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Motdemonstranter satte eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, skulle haft en sammankomst på långfredagen ifjol. Arkivbild.
Motdemonstranter satte eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, skulle haft en sammankomst på långfredagen ifjol. Arkivbild. Foto: Kicki Nilsson/TT

Sju personer som deltog i kravallerna i Sveaparken i Örebro förra året har fått sänkta straff i Göta hovrätt.

Enligt domslutet från tingsrätten dömdes de till mellan tre och fyra års fängelse, för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Det handlar om sju män i åldern 21-38 år som är skrivna i Örebro och Kumla. I överklagandet hade de yrkat på att bli frikända, eller i annat fall sänkta straff. En av männen hade bifogat ett läkarintyg som bevismaterial, vilket inte förändrade hovrättens bedömning.

Ingen utvisning

Göta hovrätt har valt att sänka påföljderna till mellan två och drygt tre års fängelse. Hovrätten väljer även att upphäva tingsrättens tidigare beslut om utvisning av en person.

Så sent som i mitten av augusti i år meddelade polisen att ytterligare fem personer, samtliga hemmahörande i Örebro län, frihetsberövats med anledning av deras misstänkta inblandning under det våldsamma upploppet i Sveaparken.

Totalt har över 80 personer varit frihetsberövade misstänkta för brott i samband med kravallerna.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFrikändFängelseGöta hovrättIF GötaKumlaOroligheterSveaparken i ÖrebroUpploppÖrebroÖverklaganden

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.