Hoppa till huvudinnehållet

Ulligt och gulligt på Lötängen när Djurens dag arrangerades

Publicerad:
Hästen Nikita med ägare Frida Nyberg och medryttare Ieva Ciparsone. Bredvid står hyresgäst Birgit Gustafsson. Foto: Nina Bäckman

Gästerna på Lötängens vård- och omsorgsboende, VOBO i Karlskoga, har haft en rad mjuka, annorlunda och mysiga gäster på besök.

Traditionen Djurens dag har funnits i cirka fem år och är en mycket uppskattad aktivitet av samtliga medverkande och framförallt hos hyresgästerna. Gästerna har fått klappa och prata med katter, hundar och en häst.

– Det var många minnen som kom fram i mötena med djuren och deras ägare. Man ser hur människor som möter de här djuren ler automatiskt, berättar Nina Bäckman, aktivitetssamordnare på VOBO.

Magdalena Lind Gullberg med katten Tassimo.
Magdalena Lind Gullberg med katten Tassimo. Foto: Nina Bäckman

Magdalena Lind Gullberg från personalen visade upp sin stora katthane Tassmo.

Hunden Grå är utbildad vårdhund och följer ofta med till matte Helena Nyström arbete som bemanningsplanerare.

– Helena har berättat för mig att den här hunden gör alltid nytta hos människorna. Ibland kan personalen ringa till hennes kontor och be att få låna Grå, då det är någon hyresgäst som är deppad eller inte vill komma upp ur sägen, säger Nina Bäckman.

Hyresgästen Birgit Gustafsson var först lite avvaktande då hon har pälsdjursallergi. Hon uppskattade mycket denna dag och ställde upp på ett foto tillsammans med hästen Nikita.

Helena Nyström med hunden Grå.
Helena Nyström med hunden Grå. Foto: Nina Bäckman

– Att arbeta med djur i omsorgen kan lyfta kulturen och miljön såväl för personal som hyresgästerna, det har vi sett tidigare med besöket av alpackor och andra djurbesöksdagar på flera VOBO. Vi har också besökshundarna Jäger och Baileys med deras vårdhundförare Carina Persson som arbetar kontinuerligt för samtliga VOBO i Karlskoga, avslutar Bäckman.

Det serverades även fika av bland andra Lötängens kulturombud Brigitte Johansson.

Artikeltaggar

KarlskogaLötängens vårdboendeMänskligtNina BäckmanVobo

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.