Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna nekas bistånd till obetald faktura: ”Har problem”

Publicerad:
En kvinna har nekats ekonomiskt bistånd för att betala en faktura. Genrebild.
En kvinna har nekats ekonomiskt bistånd för att betala en faktura. Genrebild. Foto: Leif R Jansson / TT

En kvinna i 60-årsåldern sökte bistånd från socialnämnden i Karlskoga kommun, men fick nej. Hon överklagade till förvaltningsrätten, som nu har avgjort ärendet.

Kvinnan sökte bistånd från kommunen med anledning av en skuld. Hon förklarade att hon behövde hjälp med en faktura eftersom hon ”är sjuk och har problem”.

Socialnämnden avslog hennes förfrågan, som gäller inköp från en apotekstjänst. Det har enligt nämnden inte gått att utreda om det gäller receptbelagd medicin inom högkostnadsskydd eftersom underlag från den första fakturan inte har kommit in till kommunen.

Kvinnan överklagade ärendet till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten i Karlstad skriver att det inte framkommit att kvinnan skulle ”drabbas av allvarliga konsekvenser” om hon inte beviljas bistånd till skulden. De har även tagit hänsyn till att socialnämnden brukar vara restriktiva med att bevilja ekonomiskt bistånd till skulder.

Förvaltningsrätten har valt att gå på socialnämndens linje och avslår överklagandet.

Nu har kvinnan möjlighet att överklaga förvaltningsrättens beslut.

Artikeltaggar

BiståndFörvaltningsrättenKarlskoga kommunÖverklagandenPrivatekonomiSkulderSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.