Hoppa till huvudinnehållet

Selmas Nobelmedalj ska ut i rymden – med värmländske astronauten

Publicerad:
Så här ser den ut, Nobelprismedaljen från Mårbacka som Marcus Wandt ska få ta med sig på sin rymdresa. Medaljen är en kopia som Selma Lagerlöf själv lät tillverka, när hon skulle skänka originalet till Finlands sak under vinterkriget 1939-40.
Så här ser den ut, Nobelprismedaljen från Mårbacka som Marcus Wandt ska få ta med sig på sin rymdresa. Medaljen är en kopia som Selma Lagerlöf själv lät tillverka, när hon skulle skänka originalet till Finlands sak under vinterkriget 1939-40. Foto: Irene Henriksson

Den värmländska astronauten Marcus Wandt kommer att ha med sig ett gott stycke värmländsk kulturhistoria på sin resa upp i rymden.

Han har fått låna Selma Lagerlöfs Nobelmedalj från Mårbacka.

– Jag tycker det är fantastiskt att få möjligheten att ta henne med ut i rymden, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbacka.

Den som går på guidad visning på minnesgården Mårbacka brukar som avslutning få se på Selma Lagerlöfs medaljer, som förvaras i ett litet glasskrin. Där ligger både Nobelmedaljen och en medalj som hon fått av Svenska akademien – fast just nu ligger där bara en medalj.

Nobelmedaljen är utlånad, avslöjas det när den guidade turen avslutas i Selma Lagerlöfs arbetsrum.

Och mer än så: medaljen ska ut i rymden!

Selmas egen kopia

Jo, det stämmer, bekräftar intendenten Irene Henriksson, men framhåller att det inte är Nobelprismedaljen i äkta guld som lånats ut.

Det är heller inte den som brukar ligga där i skrinet, men å andra sidan har också kopian en mycket speciell historia.

Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka.
Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Foto: Lena Richardson

– Det var Selma Lagerlöf själv som lät tillverka en kopia, innan hon skänkte den riktiga medaljen till en insamling för Finlands folk under finska vinterkriget 1939-40, berättar Irene Henriksson.

Selma skänkte bort guldet

Den som tycker att det verkar lite vanskligt att låta en astronaut ta med sig Nobelmedalj-kopian som reseamulett, kan alltså betänka att Selma Lagerlöf själv verkade se ganska osentimentalt på Nobelprismedaljen.

När Sovjetunionen anföll Finland startades en stor insamling för att hjälpa det finska folket. Författaren hade ont om kontanter att ge till Nationalinsamlingen, men valde att skänka både Nobelmedaljen från 1909 och Akademimedaljen från 1904, båda i guld, till insamlingen.

Selma Lagerlöf ville hjälpa Finlands folk och var beredd att skänka sina medaljer till en  insamling.
Selma Lagerlöf ville hjälpa Finlands folk och var beredd att skänka sina medaljer till en insamling. Foto: LäKEROL

Tanken var att medaljerna skulle smältas ned, men så blev det turligt nog inte. En lokal förening reagerade: Fryksdalens gille drog igång en insamling och köpte tillbaka medaljerna.

Originalen ägs fortfarande av gillet och förvaras på säker plats, medan Selmas kopior visas upp på Mårbacka.

Så här brukar det se ut på ett bord i Selma Lagerlöfs bibliotek: Nobeldiplom och medaljer i en glasmonter.
Så här brukar det se ut på ett bord i Selma Lagerlöfs bibliotek: Nobeldiplom och medaljer i en glasmonter. Foto: Lena Richardson

Fast just nu är alltså Nobelpriskopian utlånad, med vidare adress rymden, närmare bestämt den internationella rymdstationen, dit Marcus Wandt ska ha den med sig.

”En rejäl grej”

Originalmedaljen är präglad i 23 karats guld, men vad den mindre ädla kopian är gjuten av är lite oklart.

– Den är ganska tung; det är en rejäl grej, säger hon.

En äkta Nobelprismedalj är värd miljonbelopp (en tidigare kemipristagares medalj bjöds ut på auktion i USA 2017 med ett utropspris på 200-400 000 dollar).

Vad en kopia är värd är en öppen fråga, men Selmas medaljkopia bör förstås ha ett stort värde, inte minst kulturellt, i kraft av berättelsen kring den, proveniensen Mårbacka och att Selma Lagerlöf är en världskänd författare.

”Helt rätt”

När frågan kom om lånet, var det många aspekter att väga in och beslutet var inte självklart, i alla fall inte till en början.

Marcus Wandt är uppvuxen på Hammarö och ser fram emot en rymdresa inom ett år. Med sig på färden har han en häftig amulett: en nobel medalj från Mårbacka.
Marcus Wandt är uppvuxen på Hammarö och ser fram emot en rymdresa inom ett år. Med sig på färden har han en häftig amulett: en nobel medalj från Mårbacka. Foto: Linnéa Tammerås

– Först var det lite fundersamt, men efter de första funderingarna kändes det att så klart att han ska få låna den. Egentligen är det helt rätt. Selma Lagerlöf är så global och jag tycker det är fantastiskt att få möjligheten att ta henne med ut i rymden, säger Irene Henriksson.

Vad tror du Selma Lagerlöf själv hade tyckt?

– Häftigt! Hon var så modern i sitt tänkande, så jag tror bara hon hade tyckt att det var häftigt.

Selma Lagerlöf var intresserad av teknikens landvinningar. Här talar hon till svenskamerikanerna i radio i januari 1933.
Selma Lagerlöf var intresserad av teknikens landvinningar. Här talar hon till svenskamerikanerna i radio i januari 1933. Foto: Svenska Dagbladet / TT

Litar på värmlänningen

Något datum för rymdfärden har inte meddelats. När NWT träffade Marcus Wandt över en bricklunch vid Rymdstyrelsens kontor i Stockholm tidigare i somras hade han nyss fått beskedet att resan ska ske ”inom det kommande året”.

Då kommer både medaljen och Marcus Wandt att få sväva i tyngdlöshet.

Du är inte rädd att han tappar den ut i rymden?

– Nej, en värmlänning kan en lita på!

Selma Lagerlöf köpte tillbaka Mårbacka med kringliggande byggnader  1907 och två år senare kunde hon efter att ha fått Nobelpriset också köpa marken. Mårbacka förblev hennes hem till hennes död i mars 1940.
Selma Lagerlöf köpte tillbaka Mårbacka med kringliggande byggnader 1907 och två år senare kunde hon efter att ha fått Nobelpriset också köpa marken. Mårbacka förblev hennes hem till hennes död i mars 1940. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Finska vinterkrigetIrene HenrikssonLitteraturMårbackaMarcus WandtMedaljerNobelpriset i litteraturNöje/KulturRymdenSelma LagerlöfSovjetunionenTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.