Den värmländska astronauten Marcus Wandt kommer att ha med sig ett gott stycke värmländsk kulturhistoria på sin resa upp i rymden.
Han har fått låna Selma Lagerlöfs Nobelmedalj från Mårbacka.
– Jag tycker det är fantastiskt att få möjligheten att ta henne med ut i rymden, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbacka.
Den som går på guidad visning på minnesgården Mårbacka brukar som avslutning få se på Selma Lagerlöfs medaljer, som förvaras i ett litet glasskrin. Där ligger både Nobelmedaljen och en medalj som hon fått av Svenska akademien – fast just nu ligger där bara en medalj.
Nobelmedaljen är utlånad, avslöjas det när den guidade turen avslutas i Selma Lagerlöfs arbetsrum.
Och mer än så: medaljen ska ut i rymden!
Selmas egen kopia
Jo, det stämmer, bekräftar intendenten Irene Henriksson, men framhåller att det inte är Nobelprismedaljen i äkta guld som lånats ut.
Det är heller inte den som brukar ligga där i skrinet, men å andra sidan har också kopian en mycket speciell historia.
– Det var Selma Lagerlöf själv som lät tillverka en kopia, innan hon skänkte den riktiga medaljen till en insamling för Finlands folk under finska vinterkriget 1939-40, berättar Irene Henriksson.
Selma skänkte bort guldet
Den som tycker att det verkar lite vanskligt att låta en astronaut ta med sig Nobelmedalj-kopian som reseamulett, kan alltså betänka att Selma Lagerlöf själv verkade se ganska osentimentalt på Nobelprismedaljen.
När Sovjetunionen anföll Finland startades en stor insamling för att hjälpa det finska folket. Författaren hade ont om kontanter att ge till Nationalinsamlingen, men valde att skänka både Nobelmedaljen från 1909 och Akademimedaljen från 1904, båda i guld, till insamlingen.
Tanken var att medaljerna skulle smältas ned, men så blev det turligt nog inte. En lokal förening reagerade: Fryksdalens gille drog igång en insamling och köpte tillbaka medaljerna.
Originalen ägs fortfarande av gillet och förvaras på säker plats, medan Selmas kopior visas upp på Mårbacka.
Fast just nu är alltså Nobelpriskopian utlånad, med vidare adress rymden, närmare bestämt den internationella rymdstationen, dit Marcus Wandt ska ha den med sig.
”En rejäl grej”
Originalmedaljen är präglad i 23 karats guld, men vad den mindre ädla kopian är gjuten av är lite oklart.
– Den är ganska tung; det är en rejäl grej, säger hon.
En äkta Nobelprismedalj är värd miljonbelopp (en tidigare kemipristagares medalj bjöds ut på auktion i USA 2017 med ett utropspris på 200-400 000 dollar).
Vad en kopia är värd är en öppen fråga, men Selmas medaljkopia bör förstås ha ett stort värde, inte minst kulturellt, i kraft av berättelsen kring den, proveniensen Mårbacka och att Selma Lagerlöf är en världskänd författare.
”Helt rätt”
När frågan kom om lånet, var det många aspekter att väga in och beslutet var inte självklart, i alla fall inte till en början.
– Först var det lite fundersamt, men efter de första funderingarna kändes det att så klart att han ska få låna den. Egentligen är det helt rätt. Selma Lagerlöf är så global och jag tycker det är fantastiskt att få möjligheten att ta henne med ut i rymden, säger Irene Henriksson.
Vad tror du Selma Lagerlöf själv hade tyckt?
– Häftigt! Hon var så modern i sitt tänkande, så jag tror bara hon hade tyckt att det var häftigt.
Litar på värmlänningen
Något datum för rymdfärden har inte meddelats. När NWT träffade Marcus Wandt över en bricklunch vid Rymdstyrelsens kontor i Stockholm tidigare i somras hade han nyss fått beskedet att resan ska ske ”inom det kommande året”.
Då kommer både medaljen och Marcus Wandt att få sväva i tyngdlöshet.
Du är inte rädd att han tappar den ut i rymden?
– Nej, en värmlänning kan en lita på!