Hoppa till huvudinnehållet

SVT gör om tablån för julafton – Karlstadsbon i centrum: ”Kalle försvinner inte”

Publicerad:
Olof Wretling tar en roll liknande Benjamin Syrsas i ”Astrid Lindgrens jul”.
Olof Wretling tar en roll liknande Benjamin Syrsas i ”Astrid Lindgrens jul”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu skapar SVT en ny tradition för julafton.

Långkörarna Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson får sällskap av en magisk gök som ska leda tittarna genom Astrid Lindgrens sagovärld.

Här får Olof Wretling chansen att bli en Benjamin Syrsa för tv-publiken.

”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” har sänts i SVT årligen sedan 1960. Benjamin Syrsa, med röst av Bengt Feldreich, har öppnat julkort i form av kortfilmer med de välkända Disneyfigurerna.

Nu axlar Olof Wretling en roll liknande Benjamin Syrsas.

Nytt för i år är nämligen programmet ”Jul med Astrid Lindgren” där nyinspelade animeringar av Lindgrens sagovärld varvas med klipp från många av de klassikerna som gjorts genom åren.

Olof Wretling gör rollen som den magiska göken som ramar in programmet.

– Astrid Lindgren skrev en samling berättelser om barn som har det tråkigt, förklarar Olof Wretling.

– Bland berättelserna finns ”Lustig gök” och den handlar om två barn som ligger hemma och är sjuka. Och de har det så oootroligt tråkigt.

För att råda bot på tristessen skaffar föräldrarna ett gökur till barnens rum.

– Den där göken för ett eget liv. Och den visar sig vara väldigt rolig.

Göken har hatt och fluga och lånar både kroppsspråk och röst av Olof Wretling.

– Det var jäkligt roligt att spela in programmet. Jag har gjort röster till tv och film tidigare – Bamse och Pelle Svanslös till exempel – men det som skilde tidigare projekt från det här var att de skapade figuren utifrån mitt agerande. Jag gestikulerade och levde mig in i rollen som en gök och utifrån det gjordes animationen.

Karlstadsbon Olof Wretling gör rollen som Lustig Gök.
Karlstadsbon Olof Wretling gör rollen som Lustig Gök. Foto: Göran Hallberg

”Återkommande familjetradition”

Just nu repeterar Olof Wretling humorföreställningen ”Monstrets tid” på Stockholms Stadsteater. Regisserar gör Ada Berger och premiären är den 6 oktober. Inspelningen av ”Astrid Lindgrens jul” är klar för hans del, Olof Wretling berättar om ett klipp som han sett tidigare samma dag som vi hörs där han för första gången fick se själv som en gök.

– Det ser väldigt bra ut, säger han lättad.

– Jag blev glad när jag såg Pippi titta ut genom fönstret på Ville Villekulla.

Han är noga med att påpeka att timmen med Astrid Lindgren inte ska knuffa undan några Disneyfavoriter.

– Kalle försvinner inte, det här programmet ska inte konkurrera med Kalle. När på julafton det ska sändas är inte offentliggjort än. Tanken är att ödmjukt försöka göra det här till en återkommande familjetradition. Astrid hade förmåga att fängsla både barn och vuxna.

För många är Bengt Feldreichs röst som Benjamin Syrsa oerhört förknippad med julafton, nu har du chansen att få vara en del av mångas jultradition på ett liknande sätt även om tv-klimatet idag är ett annat. Hur upplever du det?

– Det finns något speciellt med traditioner, det känns väldigt smickrande att ha fått den här chansen. Jag känner mig ödmjuk. Det här har varit ett Astrid Lindgren år för mig – jag fick läsa in ”Emil i Lönneberga” i och med att sagan fyllde 60. Den tidigare inläsningen gjorde Astrid själv så det var en enorm ära. Det är fantastiskt att få komma in i hennes världar.

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBerättelserDisneyFilmFilmerJulKalle AnkaKändisarMammas nya killeMänskligtNöje/KulturOlof WretlingPelle SvanslösSagan om Karl-Bertil Jonssons julaftonStockholmStockholms stadsteaterSVTTV

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.