Hoppa till huvudinnehållet

Vägar avstängda efter regnet – bil ner i slukhål

Publicerad:
Årjäng är en av de drabbade platserna i Värmland.
Årjäng är en av de drabbade platserna i Värmland. Foto: Tommy Pedersen/TT

Regnet har orsakat hundratals översvämmade källare och avstängda vägar i västra Sverige. I Årjäng har en bil kört ned i ett slukhål på en liten grusväg.

Nu fortsätter regnet upp över Norrland.

Regnet som har dragit fram över Sverige under gårdagen och natten har gett mest nederbörd i västra Sverige. Hällum i Vara i Västergötland fick mest regn under gårdagen med 71 millimeter.

I Värmland har flera vägar stängts av efter att vägen spolats bort av vattenmassorna och på andra vägar har jord rasat ner på vägbanan, meddelar Trafikverket. Väg 509 från Trättlanda till Breviken sydväst om Årjäng och väg 172 vid Breviken är avstängda i båda riktningarna på grund av översvämningar, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Tågtrafiken mellan Mellerud och Grums står still på grund av översvämning. Trafikverket har i nuläget ingen prognos för när den kan vara igång igen.

Bil i slukhål

På en liten grusväg i Årjängs kommun uppstod ett slukhål och 06.24 larmades räddningstjänsten dit då en bil kört ned i hålet.

– Det har uppstått ett hål i marken efter att det kommit stora vattenmängder. En person har lastats på ambulans till sjukhus. Räddningstjänsten har markerat upp hålet, men vägen är fortfarande öppen vad det verkar, säger Martin Olofsson, på SOS Alarm Bergslagen.

Karita Lettenström är en av de boende i Årjäng som har drabbats av nattens regnskurar. Tidigare i augusti drabbades hennes område av regnskador. Nu måste den enskilda väg, som går från länsvägen till henne, lagas ännu en gång:

– Vägen som jag hade fått nyss från förra skadan, den var bortspolad, säger hon till TT.

I nuläget vet hon inte än när det kommer att lagas.

– Det är flera skador på länsvägen som är lite öster om mig, säger Karita Lettenström.

Hon säger att myndigheterna först behöver laga skadorna på länsvägen innan de hanterar de i hennes område.

Fortsätter norrut

Räddningstjänsten berättar för TT att de är ute och arbetar på flera platser i Värmland där många människor har fått sina källare översvämmade. Även i Dalsland har det kommit in över 150 anmälningar om översvämningar, rapporterar P4 Väst.

Under dagen kommer det att fortsätta regna, med tyngdpunkt på södra och mellersta Norrland, enligt SMHI.

– Det kan tidvis bli kraftigt regn med inslag av åska. Det ser ut som att Västernorrland kommer att få mest regn, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI.

Artikeltaggar

ÅrjängDalslandErik Höjgård-OlsenMartin OlofssonNederbördÖversvämningarP4 VästRegnSMHISOS AlarmTrafikTrafikverketVäderVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.