Hoppa till huvudinnehållet

Årets Storforsare utsedd: ”Det var verkligen överrumplande”

Publicerad:
Kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson överlämnade hembygdsföreningens pris till Årets Storforsare; Tomas Rundh.
Kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson överlämnade hembygdsföreningens pris till Årets Storforsare; Tomas Rundh. Foto: Kicki Karlsson

Storfors hembygdsförening har utsett Årets Storforsare. I år går utmärkelsen till Tomas Rundh, bosatt i Bjurbäcken.

Under många år öppnade han och sambon Camilla Posthagarnas gård för besökare. Tomas har också varit drivande i Bjurbäckens Byalag, där han fortfarande är aktiv. Han är dessutom den som gärna rycker in och berättar om bygdens och bruksområdets historia för intresserade grupper.

Bjurbäckens slussar är Storfors mest besökta plats. Sommaren 2023 besöktes området av över 40 000 gäster från när och fjärran. Tomas har under många år varit en viktig kugge i kanalföreningen – både i det praktiska arbetet och när det gäller att jobba strategiskt och övergripande i styrelsen.

– Bjurbäcken och dess omgivningar har en stor plats i mitt hjärta och jag har alltid varit engagerad i bygdens utveckling, säger Tomas i ett pressmeddelande.

Tomas prisades under hembygdsföreningens årliga hembygdsfest och fick ta emot både diplom och en tavla av konstnären Stefan Höglin.

– Det var verkligen överrumplande. Vi var ute och åkte MC när Janina Hjälm från hembygdsföreningen ringde mig och ville att vi skulle komma förbi och visa upp våra motorcyklar på Hembygdens dag, säger Tomas, som blev aningen misstänksam när Janina var extra påstridig.

I motiveringen lyfter föreningen fram Tomas hjärta för bygden och hans sätt att ställa upp med ett leende och massor av välvilja i så många olika sammanhang.

”Utan den typen av eldsjälar stannar bygdeutvecklingen av – du är ett föredöme och väl värd utmärkelsen Årets Storforsare” skriver man.

Motivering

Hembygdsföreningens motivering till Årets Storforsare:

Du är en person som brinner för din bygd och som engagerar dig utöver det vanliga. Ingen uppgift tycks för besvärlig eller för krånglig för dig, och din hjälp ges ofta med gott humör och ett leende.

Det kan vara allt ifrån att skjutsa blomsterplockande barn med skrinda till att svetsa trasiga slussportar eller guida historieintresserade besökare.

Ditt engagemang har varit ovärderligt för Kanalföreningen och för Bjurbäckens byalag. Många är också de turister som fått fint bemötande och god hjälp.

Utan den här typen av eldsjälar stannar bygdeutvecklingen av, därför är du en otroligt viktig kugge för Bjurbäckens framtid.

Du är ett föredöme och väl värd utmärkelsen Årets Storforsare.

Under hembygdsfesten bjöds bland annat på underhållning av Storfors Dragspelsklubb, hönsbingo och utställning av Stefan Höglin.

De av Storfors invånare som under året blivit svenska medborgare fick också ta emot flagga och en present av kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson.

Två av dem var Carpilota Tabada Kastari och Stella Marie van Berlekom från Filipinerna. Carpilota arbetar som reklamutdelare och Stella Marie arbetar i köket på Lundsbergs skola.

– Vi trivs jättebra i Storfors säger de.

Artikeltaggar

BjurbäckenEva-Lotta Härdig ErikssonKonstLundsbergMänskligtNöje/KulturStorforsUtmärkelserUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.