Hoppa till huvudinnehållet

Toivonen sågar DIF-ledningen: ”Fullständigt amatörmässigt”

Publicerad:

Är det rätt eller fel beslut av Degerfors IF att gå skilda vägar med tränarduon efter säsongen? Här tycker fem profiler till.

Alexander Axén, expert Discovery plus.
Alexander Axén, expert Discovery plus. Foto: MATHIAS BERGELD

Tycker du att det är rätt eller fel beslut att tränarna får lämna klubben efter säsongen?

– Jag är för dåligt insatt i hur processen har gått till. Degerfors är i ett läge nu, tror jag, där dom pratar om hur dom ska gå vidare. Tränarna har varit där i fyra år och gjort det väldigt bra. Det är rätt beslut om klubben vill göra någonting annat. Fel om dom vill fortsätta på samma sätt.

Tajmingen – att skicka ut det nu – med nio omgångar kvar?

– När är det rätt tajming? Jag var med om samma sak när jag slutade i Örebro 2017. Då kom vi fram till att jag och klubben skulle gå skilda vägar. Där och då kände jag mig färdig från den dagen. Min assisterande skulle dessutom ta över. Då hade han lika gärna kunnat göra det direkt. Solberg och Holmberg är två starka tränare som är förknippade med Degerfors och som vill lämna på bästa sätt. Jag tror att det är lättare när man är två tillsammans.

Vem eller vilka ser du som ersättare?

– Jag kommer inte på någon potentiell ersättare. Jag blev lite tagen på sängen när det här kom ut. Jag har inte funderat en sekund.

Du själv är inte sugen?

– Jag gillar Degerfors och hade gärna gjort det på ett sätt men tror att det är bäst för alla att min paus fortsätter. Det är slut för min del.

Michael Barsoma, ordförande Vulkanerna.
Michael Barsoma, ordförande Vulkanerna. Foto: Kajsa Juslin

Tycker du att det är rätt eller fel beslut att tränarna får lämna klubben efter säsongen?

– Jag har funderat lite på det där. Oavsett utgången kan det vara läge för någonting nytt. Med det sagt så har dom gjort ett fantastiskt jobb. Dom har tagit laget från mitten i superettan till allsvenskan. Dessutom hållit oss kvar i två år. Nu får vi se vart den här säsongen slutar.

Tajmingen – att skicka ut det nu – med nio omgångar kvar?

– Det hade väl kommit ut ändå på ett eller annat sätt men tajmingen var väl kanske inte jättebra. Jag är ändå övertygad om dom vill göra det så bra som möjligt. Det tvivlar jag inte på.

Vem eller vilka ser du som ersättare?

– Jag vet inte riktigt. Jag kanske drömmer lite för mycket men jag skulle ändå vilja se Andreas Brännström. Om det är realistiskt vet jag inte. Jag tror han skulle passa bra i Degerfors.

Yrjö Toivonen, kassör i stödklubben klubb 100.
Yrjö Toivonen, kassör i stödklubben klubb 100. Foto: Fredrik Narvelid

Tycker du att det är rätt eller fel beslut att tränarna får lämna klubben efter säsongen?

– Först och främst: det finns inget rätt eller fel. Kontrakten går ut. Då är det upp till arbetsgivaren att bestämma om man vill erbjuda en förlängning eller inte. Så där finns inget att invända mot. Jag ser inte till personer, att det är ”Adde” och min dotters man Tobias, det här berör. Det ska nu bli mycket intressant att se vad som sägs på det medlemsmöte som ska bli om ett par veckor. Klubben skriver i sitt pressmeddelande: ”Degerfors IF har för avsikt att se över hela sportkontoret och initiera ett långsiktigt utvecklingsarbete inför nästa säsong, oavsett var laget slutar i tabellen. I det arbetet har styrelsen valt att inte förlänga Tobias Solberg och Andreas Holmberg kontrakt inför 2024”. Det argumentet tycker jag är uselt. Då tycker jag inte att någon borde vara diskvalificerad från att vara aktuell. Om nuvarande tränares jobb hittills anser jag att det är jättebra, först upp till allsvenskan och därefter två år då laget hängt kvar utan kval, även om vi inte vet hur det går till slut i år.

Tajmingen – att skicka ut det nu – med nio omgångar kvar?

– Usel. Alla i föreningen ska framåt, styrelsen drar bakåt. Att säga upp någon per mejl är fullständigt amatörmässigt. Jag har jobbat som personalchef i 30 år och jag har alltid meddelat svåra beslut öga mot öga.

Vem eller vilka ser du som ersättare?

– Det har jag ingen aning om. Jag kan säga så mycket som att jag vill gratulera det nya sportkontoret. Det jag absolut inte vill se är någon ny Örjan Glans (halva 1999) eller Janne Stahre (2008). Det var de sista tränarna som kom ”utifrån” och då åkte klubben ur båda gångerna.

Timmy Siik, supporter.
Timmy Siik, supporter.

Tycker du att det är rätt eller fel beslut att tränarna får lämna klubben efter säsongen?

– Det är en svår fråga. Dom har varit med på hela resan från superettan till allsvenskan och gjort det väldigt bra. Tittar man på årets säsong tycker jag att vi har tappat vår spelidé och identitet. Vi har blivit något slags mellanmjölks-lag som försöker att vara defensiva som Halmstad. Ändå presterar vi, stundtals, ett av seriens sämsta försvarsspel. Vi försöker att spela kontringsspel utan kontringsspelare. Personligen hade jag ställt mig bakom båda besluten. Hade vi förlängt hade jag stöttat det också. Det blir ju speciellt när det är två klubbikoner som det handlar om.

Tajmingen – att skicka ut det nu – med nio omgångar kvar?

– Om jag förstått det rätt ville tränarna ha ett svar angående deras framtid och klubben kunde inte ge det. Detta eftersom vi inte vet vilken serie vi spelar nästa år. Man får försöka ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag förstår att tränarna vill veta om dom har något jobb. Jag förstår att klubben inte kan ge svar. Sedan är väl tajmingen inte så jäkla bra...

Vem eller vilka ser du som ersättare?

– Hänger vi kvar i allsvenskan vore det fint med Brännström men det tror jag inte är realistiskt. Skulle vi åka ur har jag alldeles för dålig koll på vad det finns för tränare som skulle kunna vara aktuella.

Stefan Blom, tränare i KB Karlskoga
Stefan Blom, tränare i KB Karlskoga Foto: Dennis Pavlovic

Tycker du att det är rätt eller fel beslut att tränarna får lämna klubben efter säsongen?

– Jag förstår om klubben vill ha en förändring. Tränarna har suttit länge och gjort ett riktigt bra jobb men jag tycker inte att det är konstigt. Om det är rätt eller fel kan jag dock inte bedöma.

Tajmingen – att skicka ut det nu – med nio omgångar kvar?

– Tajmingen har jag inte så mycket att säga om. Däremot sättet, hur man gör det: via mejl. Man borde visa större respekt för två personer som betytt så mycket för klubben och gjort så mycket nytta, både som spelare och tränare. Det här är beklagligt, ett lågvattenmärke.

Vem eller vilka ser du som ersättare?

– Varför inte Andreas Brännström som gjorde det bra i en annan småklubb som Mjällby. Eller hans föregångare i AIK: Bartosz Gerzelak.

Vem eller vilka ska kunna göra det bättre?Avslöjar: Degerfors IF går skilda vägar med tränarduonOrdföranden om tränarbeslutet: ”Det är där det har fastnat”

Artikeltaggar

AIKAndreas HolmbergDegerforsDegerfors IF HerrDiscoveryFotbollHalmstadKB KarlskogaÖrebroStefan BlomTimmy SiikTobias SolbergYrjö Toivonen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.