Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnohuset söker volontärer: ”Fler utsatta kvinnor som söker sig till oss”

Publicerad:
Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnoföreningen Maggan, berättar om det ökade behovet av jourkvinnor på Kvinnohuset och i verksamheten.
Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnoföreningen Maggan, berättar om det ökade behovet av jourkvinnor på Kvinnohuset och i verksamheten. Foto: Helena Lundberg

Med ett större kvinnohus kan Kvinnojouren Maggan hjälpa fler kvinnor i utsatt situation. Nu behöver Kvinnohuset i Karlskoga fler jourkvinnor till sin verksamhet.

Behovet av skydd för utsatta kvinnor har inte på något vis minskat och med Karlskogas nybyggda kvinnohus kan fler få hjälp än tidigare. Det har också gjort att behovet av fler volontärer växt sig stort och fortsätter att växa.

– Vi är ett gäng som gör frivilliga insatser, men med fler utsatta kvinnor som söker sig till oss behöver vi utöka vår grupp. Ju fler vi är desto lättare blir det när man hjälps åt, säger Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnojouren Maggan.

Jourveckor

Främst är det frivilliga till jourgrupperna som man ser ett växande behov av.

– Vi har flera grupper som har hand om varsin jourvecka. De i gruppen turas sen om att ha hand om jourtelefonen kvällar och helger när vi inte har personal på plats, säger Heikkinen.

Det nya kvinnohuset i Karlskoga är ett av Sveriges största skyddade boenden.
Det nya kvinnohuset i Karlskoga är ett av Sveriges största skyddade boenden. Foto: Helena Lundberg

Till jourtelefonen kan kvinnorna som bor i huset ringa om de behöver något, kanske behöver vård eller annan hjälp. Men det kan även handla om akuta mottaganden av kvinnor som behöver skydd.

– Det är därför viktigt att vi har någon som man alltid kan nå, säger Heikkinen.

Nya krafter

Idag har föreningen ett tjugotal frivilliga jourkvinnor. Varje grupp har jour var fjärde till femte vecka och gruppen delar upp dagarna mellan sig.

– Vi har flera som jobbar skift inom exempelvis vården och det har inte varit några problem.

Även om det främst handlar om jourtelefonen så välkomnar man så klart även mer insatser i verksamheten för den som har möjlighet.

– Vi behöver väl egentligen alltid vara fler och nu känner vi att vi behöver hitta dessa krafter, avslutar Heikkinen.

Läs också:

Beslut kan hjälpa till att stoppa våld i nära relationerPratar med unga om relationer: ”Hur vet man när man gått över gränsen”Kvinnohuset ser ett ökat behov av säkerhet: ”Våldet har ökat”

Artikeltaggar

Cecilia HeikkinenKarlskogaKvinnohusetKvinnojouren MagganSamhälleVåld mot kvinnor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.