Hoppa till huvudinnehållet

”De tackar Sverige för vårt militära stöd”

Publicerad:
Katarina Tolgfors i Ukraina Foto: Privat

Som ledamot i utrikesutskottet har Katarina Tolgfors (M) besökt Ukraina och träffat både politiker, militärer och civila.

– De är väldigt tacksamma för vad Sverige gör.

Företrädare från fler Europeiska länder, plus Kanada, var inbjudna till Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti. Det var företrädare från ländernas utrikes- och försvarsutskott.

– Vi var inbjudna av talmannen i Ukrainas parlament och syftet var att träffa andra parlamentariker. Vi fick möjligheten att ha möten med utrikes- och försvarsministern.

Katarina Tolgfors säger att det här hänger ihop med Sveriges stödpaket.

– Stödpaketet består av tre delar. Det är ett militärt stöd, ett humanitärt stöd och ett finansiellt stöd. I dags datum är stödet uppe i 22 miljarder kronor.

Katarina Tolgfors med delegationen framför ett sönderbombat flygplan. När Ryssland anföll i den 24 februari 2022 var det just flygplatsen i Kiev man inriktade sig mot och planet var ett av de första objekten att träffas.
Katarina Tolgfors med delegationen framför ett sönderbombat flygplan. När Ryssland anföll i den 24 februari 2022 var det just flygplatsen i Kiev man inriktade sig mot och planet var ett av de första objekten att träffas. Foto: Privat

Det Katarina Tolgfors fick höra från alla som hon träffade från Ukraina, civila, politiker och militärer, var att det Sverige ger till dem gör skillnad.

– Tre officerare som vi träffade sa speciellt att det militära stödet med de vapensystem som Sverige bidrar med gör skillnad. En officerare sade att varje vapensystem från oss räddar 100 liv.

Alltifrån civila till militärer och politiker sa till den Svenska delegationen att man måste vinna kriget för att kunna vinna freden.

– Då är Karlskoga med BAE och Saab de som ska ta emot de här hälsningarna. Både försvarsministern och utrikesministern framförde personligen sitt tack för det militära stöd vi bidrar med. Det totala militära stödet från alla länder gör skillnad. Det finns inte oändliga resurser i Ukraina. Så behovet över tid behövs.

En annan stor fråga som de diskuterades var hur stödet ser ut framåt.

– Nu kommer vintern. Det vi sett är att Ryssland inriktat sig mot infrastruktur som el och energi. Då får man se vad de militärt behöver och då är det framför allt luftvärnssystem som Ukraina behöver. Sverige är tydlig med att vårt stöd är långsiktigt.

Katarina Tolgfors framför ett utbombat hus i Kiev.
Katarina Tolgfors framför ett utbombat hus i Kiev. Foto: Privat

En viktig fråga som Ukraina tog upp är de rättsliga efterspelet efter kriget.

– Det har skett otroligt brutala övergrepp mot den Ukrainska befolkningen. Mängder med våldtäkter mot kvinnor och barn. Ryssland har kidnappat ukrainska barn och fört bort dem. Det vi diskuterade med Ukrainas riksåklagare var att det måste bli ett rättsligt efterspel och att krigsförbrytare ställs inför rätta. Även här kan Sverige hjälpa till med juridisk expertis, sa Katarina Tolgfors.

Artikeltaggar

BAE SystemsBrott, lag och rättKatarina TolgforsKievMilitärModeraternaRysslandSaabUkrainaVåldtäkt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.