Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagspolitikern om Karlskogas unika utbildning: ”Har gett mig goda idéer”

Publicerad:
Anette Larslin, rektor på vuxnas lärande, är en av grundarna till den unika utbildningssatsning som man gjort i Karlskoga kommun och som riksdagspolitikern Ulrika Heidorff (M) fick veta mer om på tisdagen.
Anette Larslin, rektor på vuxnas lärande, är en av grundarna till den unika utbildningssatsning som man gjort i Karlskoga kommun och som riksdagspolitikern Ulrika Heidorff (M) fick veta mer om på tisdagen. Foto: Helena Lundberg

I fyrtio veckor har utbildningen pågått där Karlskoga kommun samverkat i ett unikt projekt där integration och kompetensförsörjning vävts ihop. Projektet har fallit väl ut och på tisdagen fick arbetsgruppen hålla en dragning för riksdagspolitiker.

”Det enda jag vill är att komma in i samhället”. Det var orden som en av kursdeltagarna använde till Torpdalens enhetschef Camilla Lindqvist för att beskriva utbildningen till servicemedarbetare som hon deltog i.

– Det har varit viktigt att fokusera på människors förmåga och inte brister, säger Lindqvist.

På tisdagen informerade representanter från Karlskoga kommun riksdagsledamöterna Ulrika Heindorff (M) och Oskar Svärd (M) samt kommunalrådet Ronnie Erhard (M) och nya ordförande i socialnämnden Lena Jonsson Arndt (M) om den unika utbildning som Karlskoga kommun tagit fram.

Den unika utbildningssatsningen kom till när man i Karlskoga kopplade ihop kompetensbristen med integrationsarbetet, men framförallt menar arbetsgruppen att det handlar om en god samverkan och att vara lösningsorienterad.

– För att kunna samverka måste man våga gå utanför sina ramar, säger Nils Varg.

Camilla Lindqvist, enhetschef på Torpdalen och Eva Persson, förvaltningschef på socialen.
Camilla Lindqvist, enhetschef på Torpdalen och Eva Persson, förvaltningschef på socialen. Foto: Helena Lundberg

Däremot har man hållit hårt i ramarna som sattes upp och det tror man har varit en stor del i framgångskonceptet.

– Det finns inga genvägar. Allt måste vara i ett paket, säger Anette Larslin, rektor på vuxnas lärande.

Stor språkutveckling

Att göra en yrkesinriktad utbildning samtidigt som man får träning i svenska språket har varit en lyckosam satsning.

– Vi har sett att utvecklingen av språket har varit stor när det kunnat sättas i ett sammanhang, säger Larslin.

Ulrika Heidorff (M) och Oskar Svärd (M) imponerades av informationen som man fick om utbildningssatsningen i Karlskoga.
Ulrika Heidorff (M) och Oskar Svärd (M) imponerades av informationen som man fick om utbildningssatsningen i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Redan tidigt i dragningen kom det frågor från en mycket intresserad Svärd som undrade över antagningskraven och om man gjort individuella bedömningar.

Svaret kom lite senare i genomgången när Larslin och Varg hade mer djupgående information om de krav kommunen ställde och vilka förutsättningar som de sökande behövde ta ställning till.

– Exempelvis så arbetar man ibland i kortärmat och man behövde fundera över om arbetstiderna var något man kunde följa efter utbildningen, säger Varg.

Attraktiv arbetsplats

Torpdalens medverkan i utbildningen har haft stor betydelse. Inte minst för att eleverna har haft praktik på boendet, men också då befintlig personal medverkat i grundarbetet för att specificera vad en undersköterska ska göra enligt sin arbetsbeskrivning och vad som kan lämnas över till en servicemedarbetare.

– Det har varit viktigt att vi getts tid så personalen aktivt kunnat vara med på resan, säger Lindqvist.

Parallellt har kommunen även tagit fram en fortsatt utbildningstrappa där det tydliggörs hur man som medarbetare kan fortsätta att utbilda sig och utvecklas i rollen, vilket på sikt också gynnar kommunen.

– Att kunna växa i yrket gör också att man blir en mer attraktiv arbetsplats, säger Eva Persson, förvaltningschef på socialen.

Jätteintressant

Efter en dryg timmes genomgång var det inspirerade politiker som satt runt bordet. Svärd tyckte att Karlskoga har satt fingret på en viktig samhällsfråga och Heidorff kommer ta med sig informationen för framtida integrations- och kompetensförsörjningsarbete.

– Det här har varit jätteintressant och har gett mig goda idéer till det nationella arbetet, men också något jag kan ta med mig till Skåne där jag kommer från, säger Ulrika Heidorff och menar att Karlskoga kommer vara ett gott exempel som hon pekar på till andra kommuner.

Nils Varg, Ronnie Erhard (M), Eva Persson, Anette Larslin, Lena Jonsson Arndt (M),Camilla Lindqvist, Oskar Svärd (M) och Ulrika Heidorff (M).
Nils Varg, Ronnie Erhard (M), Eva Persson, Anette Larslin, Lena Jonsson Arndt (M),Camilla Lindqvist, Oskar Svärd (M) och Ulrika Heidorff (M). Foto: Helena Lundberg

Lokala politikern Ronnie Erhard (M) tycker att arbetsgruppen är alltför blyga i sin framtoning och tycker att fler goda exempel skulle kunna lyftas fram, inte minst för inspiration till andra.

En liknande satsning som man gjort i Karlskoga har, så vitt grundarna vet, inte gjorts tidigare i samma omfattning.

Sammanlagt var det trettio elever som gick den aktuella utbildningen. Av dessa är över hälften kvar som timanställda i Karlskoga kommun och sex elever studerar vidare till vårdbiträde.

– Mod och tillit har varit nyckelord. Vi är nöjda med projektet och utfallet, men om man skulle vara kritisk och önska något så hade det varit att man skulle kommit på det här tidigare, avslutar Varg.

Det lyckade resultatet har gett mersmak och ringar på vattnet. I Karlskoga kommun satsar man nu vidare och gör liknande utbildningar inom såväl städ/kost och förskola/skola.

För att dela med sig har Karlskoga tidigare bjudit in andra kommuner för att få ta del av arbetet. Flera av dessa har nu tagit efter och utvecklar liknande utbildningar i sina egna kommuner.

Fler än hälften av eleverna får timvikariat: ”Det har förändrat mitt liv”Servicemedarbetare med stora drömmar: ”En bit på vägen”

Artikeltaggar

Eva PerssonKarlskogaKarlskoga kommunModeraternaNils VargPolitikRonnie ErhardSkolorTorpdalenUlrika HeindorffUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.