Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår att ge klartecken att sälja mark där Pekås vill bygga

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Pekås expansionsplaner i Degerfors kanske nått ett steg längre, då kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att det ges klartecken för Degerforsbyggen att sälja del av fastigheten där de vill etablera ny butik.
Pekås expansionsplaner i Degerfors kanske nått ett steg längre, då kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att det ges klartecken för Degerforsbyggen att sälja del av fastigheten där de vill etablera ny butik. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Är det så att en ny Pekåsbutik efter lång fördröjning nu är på gång i Degerfors? Nyligen tog kommunstyrelsens arbetsutskott upp frågan om försäljning av mark där en ny butik tidigare var planerad.

Degerforsbyggen AB har sedan tidigare förhandlat med extern part om en eventuell försäljning av en del av mark belägen på fastigheten Agen 21:13.

Den externa parten är Pekås, för vilket Coop Värmland tecknade en avsiktsförklaring med Degerforsbyggen gällande markförvärv för några år sedan. Man hade planer på att bygga en ny, större butik på den aktuella marken, strax söder om befintlig butik.

Måste godkännas

Degerforsbyggens vd Rickard Erhard nämner inget om huruvida intresset från Coop Värmland tagit ny fart, istället säger han:

– Enligt ägardirektivet ska vi inhämta ägares åsikt innan vi gör affär. Vi stämmer av om ägaren, alltså kommunen, har samma uppfattning.

– Ägardirektivet säger att förvärv och överlåtelser av strategiska fastigheter eller fastigheter som har ett visst belopp ska godkännas av ägaren och styrelsen har gjort bedömningen att marken är av strategisk karaktär, så vi inhämtar kommunfullmäktiges godkännande, säger Erhard vidare.

Vad gäller marken så föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen i sin tur föreslår kommunfullmäktige att ställa sig positivt till försäljning och godkänner att fastighetsbolaget fortskrider med en försäljning, om så blir aktuellt.

Diskuterar infart

Vi kontaktar Pekås vd Tony Carlsson, som säger att man fortfarande vill bygga ny butik i Degerfors men att man nu för diskussion med Trafikverket angående infart till en tänkt ny butik.

– Det finns två-tre alternativ till tänkt infart till tomten och där har vi kört fast lite. Vi väntar på svar från Trafikverket. Där står vi i processen, så det är inte så mycket som hänt sen vi skrev avsiktsförklaringen, säger Carlsson.

På marken strax söder om befintlig butik vill Pekås bygga ny butik, då såväl lokalen som parkeringsplatsen de har nu är för små.
På marken strax söder om befintlig butik vill Pekås bygga ny butik, då såväl lokalen som parkeringsplatsen de har nu är för små. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Carlsson berättar att de haft häcken full med andra saker som kommit emellan, bland annat storinvesteringar i kommuner som Filipstad och nu även Säffle, där man öppnar igen i centrala Säffle nästa år.

– Det har kommit snabbare och då fått gå emellan, säger Carlsson.

Har Degerfors varit sega att samarbeta med?

– Nej, Degerfors kommun har varit fantastiskt bra mot oss, men vi har pratat om en tomt och nu handlar det om infart och vi ska igång med det snart igen och diskutera. Vi har internt byggmöte om cirka två veckor, säger Carlsson och fortsätter:

– Egentligen är det ingen skillnad, vi är lika intresserade av Degerfors än, men det har varit full rulle med andra saker.

Trångbodda

På frågan om butiken i Degerfors går bra, svarar han jakande.

– Det är samma tryck som tidigare, när vi byggde ut med tillfälliga baracker, vilket vi var i strängt behov av. Men vi är ändå trångbodda både parkeringsmässigt och delvis sett till ytan inomhus. Så vi skulle behöva större på alltihop.

Men satsningen verkar mer avlägsen nu, är den det?

– Nej vi har det under lupp. Vi spottar på stenen löpande och tar projekt som ligger närmast tillhands. Just nu är det infarten det finns lite tyckande och tänkande om och vi skickade in förslag i försomras nån gång. När vi får svar vet jag inte, säger Carlsson.

Pekås nybygge skjuts på framtidenPekås tar ännu ett steg mot ny butik

Artikeltaggar

AgenButikerCoop VärmlandDegerforsDegerforsbyggenFastigheterFörsäljningKommunstyrelsenPekåsPolitikRickard ErhardSäffleTony CarlssonTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.