Hoppa till huvudinnehållet

S vill stoppa koranbränningar med hetslag

Publicerad:
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson i riksdagens presscenter.
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson i riksdagens presscenter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraterna vill utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.

Det skulle kunna öppna för att vissa koranbränningar, beroende på omständigheterna, förbjuds.

– Koranbränningarna utförs av en väldigt liten grupp. Syftet är inte att väcka debatt, utan att hetsa och skapa konflikt, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).

I dagsläget pågår en utredning av ordningslagen som regeringen tillsatt, för att se om koranbränningar skulle kunna begränsas med hänvisning till hot mot rikets säkerhet.

S föreslår att frågorna om hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende kan gå in i den utredningen, alternativt utredas separat. Partiet vill se om lagen bör skärpas.

I dag är det oklart om koranbränningar utgör hets mot folkgrupp, eftersom det aldrig prövats i domstol. Men polisen utreder just nu Salwan Momika för hets mot folkgrupp i samband med koranbränningen utanför Stockholms moské i juni.

– Det finns specifika omständigheter som gör att det finns anledning att anta att brott begåtts, har polisens förundersökningsledare Tomas Granlund tidigare sagt till TT.

Inget generellt förbud

S hävdar att deras förslag innebär en mindre förändring än att ändra i ordningslagen. Det handlar inte om ett generellt förbud utan ett förbud beroende på omständigheterna, till exempel i vilket syfte och sammanhang en koranbränning utförs.

– En koranbränning som del av ett konstverk skulle troligen vara tillåten, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att S inte tagit ställning för eller emot, utan att det handlar om att ha en författningsberedskap.

S ser flera problem med att ändra i ordningslagen och anser att deras förslag har klara fördelar.

– För det första skulle det inte innebära att polisen ska göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. Det andra är att det utformas religionsneutralt, för en ändring i ordningslagen skulle i praktiken kunna innebära att det är förbjudet att bränna koraner men tillåtet att bränna Bibeln, säger Andersson.

– För det tredje skulle det innebära att det är vi i Sverige, inte främmande makt eller utländska terrorister, som bestämmer vilka demonstrationer som får och inte får genomföras i Sverige.

Vill se snabbare plan

Utredningen om ordningslagen ska presenteras nästa sommar.

– I Danmark lyckades man ta fram en lagstiftning på tre veckor – i Sverige borde man väl kunna lyckas med detsamma på tre månader, kommenterar Andersson.

Hon anser att förslaget skulle ha större chans att gå igenom riksdagen, jämfört med de ändringar i ordningslagen som regeringen utreder.

S bedömer inte att förslagen kräver grundlagsändringar. Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi framhåller att S fortsatt värnar rätten att kritisera religion.

– Vi står upp för rätten att göra satir på religion, till och med att häckla religion. Men koranbränningarna vi sett handlar om något annat, om hets, säger Shekarabi.

Niklas Svahn/TT

Anja Haglund/TT

Fakta: S förslag i korthet

Fakta: S förslag i korthet

Socialdemokraterna anser att man bör utreda vad mer som är möjligt att göra utan förändringar i grundlagen och vill att följande alternativ utreds:

Om lagstiftningen om hets mot folkgrupp är ändamålsenligt utformad

Om bränningar av religiös skrift kan definieras som förargelseväckande beteende

Om det finns andra alternativ för att hantera den här situationen, med ett så litet ingrepp i rättigheterna som möjligt.

Källa: Socialdemokraterna

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiBrott, lag och rättDanmarkHets mot folkgruppHotMagdalena AnderssonPolitikSocialdemokraternaStockholmUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.