Hoppa till huvudinnehållet

Anmälningsplikten splittrar Tidöpartierna

Publicerad:
Pressträff med Tidöpartierna där migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Ludvig Aspling (SD) presenterar flera åtgärder för att stärka återvändandearbetet.
Pressträff med Tidöpartierna där migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Ludvig Aspling (SD) presenterar flera åtgärder för att stärka återvändandearbetet. Foto: Jessica Gow/TT

Tidöpartierna går vidare med förslaget om anmälningsplikt – men står långt från varandra när det gäller vad man vill att utredningen ska landa i.

Partierna vill också bland annat skärpa inre utlänningskontroller med stickprov.

Förslaget om anmälningsplikt inom offentlig verksamhet kan motverka skuggsamhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff med de andra Tidöpartierna.

Uppemot 100 000 personer kan vistas olovligen i Sverige i dag, enligt ministern. Siffran är dock inte bekräftad.

En redan pågående utredning får nu i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

– Det är nödvändigt att myndigheter i Sverige samarbetar för att förbättra återvändandet, säger Stenergard.

Olika slutsatser

Det är samtidigt oklart vilken effekt en anmälningsplikt skulle få. Många som vistas illegalt i Sverige kommer från till exempel Afghanistan och Irak, länder som i regel inte tar emot medborgare som inte återvänder frivilligt.

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten. Undantag från den kan komma att bli aktuella, till exempel inom sjukvården, enligt migrationsministern. Men om även skolan ska undantas är oklart, det ska utredaren titta på.

Tidöpartierna betonar att de är överens om direktiven – men under ytan märks slitningar, framför allt mellan SD och L.

SD:s Ludvig Aspling har sagt att förslaget inte påverkar rätten till utbildning då barnen kan "gå i skolan i hemlandet”.

Liberalerna är av en helt annan uppfattning.

– Min bedömning är att i slutändan så kommer inte skolan att omfattas av den här informationsplikten, säger Fredrik Malm (L), utbildningspolitisk talesperson, och hänvisar till barnkonventionen.

SD gick till val på att motarbeta skuggsamhället och utvisa fler.

Är du oroad för att förslaget ska bli urvattnat, att det blir för många undantag?

– Oroad skulle jag inte säga, men däremot är det naturligtvis en fråga jag tycker är väldigt viktig och som vi följer väldigt noga, säger Ludvig Aspling.

Stickprovskontroller

Utredaren ska också se över regelverket kring inre utlänningskontroller, för att ge myndigheterna fler verktyg att förhindra olovlig vistelse i Sverige.

Olika krav kan i dag leda till att utlänningskontroller inte genomförs. Det är till exempel inte möjligt att göra stickprovskontroller. De möjligheterna ska nu utökas, enligt regeringen.

Utredaren ska också se över om polisen ska få gå igenom människors telefoner vid sådana kontroller.

Åldersgränsen för när det ska vara tillåtet att ta fingeravtryck vid en inre utlänningskontroll ska också sänkas från dagens 14 år.

Anja Haglund / TT

Niklas Svahn / TT

Tolv regioner: Ingen anmälningsplikt i vårdFackförbund kritiserar punkt i Tidöavtalet
Fakta

Det här ska utredas

Tidöpartierna låter utreda fler åtgärder för att "stärka" arbetet med återvändande och inre utlänningskontroller.

Utöver anmälningsplikten/informationsplikten handlar det om att:

– Se över regelverket om inre utlänningskontroller för ökad effektivitet.

– Ta ställning till om preskriptionstiden efter ett avslag (i dag fyra år) ska för­längas, eller avskaffas.

– Se om foton och fingeravtryck ska kunna användas i utlänningsärenden i större utsträckning.

– Analysera om dna-analyser ska kunna användas i vissa utlännings­ärenden för att identifiera personer.

Ett delbetänkande ska presenteras i januari och slutbetänkandet i september nästa år.

Källa: Regeringen

Artikeltaggar

AfghanistanFredrik MalmIrakLiberalernaLudvig AsplingMaria Malmer StenergardMigrationsverketModeraternaMyndigheterOroligheterPolitikSamhälleSverigedemokraternaUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.