Hoppa till huvudinnehållet

Nu gäller skärpta regler för A-traktor

Publicerad:
Regeringen inför nya regler för A-traktorer, bland annat av säkerhetsskäl. Genrebild.
Regeringen inför nya regler för A-traktorer, bland annat av säkerhetsskäl. Genrebild. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

I dag, den 31 augusti, börjar de skärpta reglerna för A-traktorer att gälla.

Fler förändringar kan vara på gång till nästa år.

Karlskoga Tidning-Kuriren har tidigare skrivit om de nya reglerna som bygger på en utredning som Transportstyrelsen genomfört på uppdrag av regeringen. Reglerna kommer dessutom att underlätta för polisen vid kontroller.

– Det är ett viktigt steg för att göra trafiken tryggare för alla, säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

En förändring är till exempel att den som färdas i en A-traktor måste använda bilbälte.

– Regeringen har beslutat om flera åtgärder för att öka säkerheten vid körning med A-traktor och nu träder ändringarna i kraft. Vi utgår från att ungdomar som kör A-traktor förstår vikten av att följa reglerna, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Nu kommer regeringen att jobba vidare med de två återstående förslagen kring trafikförordningen, utifrån Transportstyrelsens utredning. Det handlar bland annat om krav på vinterdäck och att det ska bli svårare att manipulera en A-traktor.

Läs också:

Klara om skärpta regler för A-traktorförare: ”Det känns vettigt”
Fakta

Fler förändringar på gång för A-traktorer

Krav på vinterdäck. Det tekniska kravet anmäldes till EU i maj 2023, med ambitionen att regeringen ska kunna fatta beslut inför vintern. Föreskriftsförslaget planeras träda i kraft den 1 december 2023.

Försvåra manipulation. Föreskriftsförslag planeras träda i kraft i slutet av 2024.

Ny förarutbildning. Möjliggöra utbildning för fyrhjuliga mopeder, fastställa utbildningslängd och göra utbildningen mer riskbaserad. Föreskriftsförslaget planeras träda i kraft i slutet av 2024.

Källa: Transportstyrelsen

Fakta

Skärpta regler för A-traktorer

De ändringar i trafikförordningen som träder i kraft den 31 augusti 2023 innebär att:

Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare,

Det får sitta endast en passagerare per sådan plats,

Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte, och

Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen

Regeln om maxhastighet kompletterar den fordonsregel som redan finns, om att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen, och gör det lättare för polisen att övervaka hastighetsöverträdelser med A-traktor.

Källa: Regeringen

Artikeltaggar

A-traktorAndreas CarlsonBilburen ungdomTrafikTransportstyrelsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.