Hoppa till huvudinnehållet

Vill få regionen med på banan för att hjälpa pendlare över länsgränsen

Publicerad:
För tågpendlare från stationen i Degerfors längs Värmlandsbanan till Kristinehamn är nog förslaget kommunstyrelsens arbetsutskott ger kommunstyrelsen värdefullt, nu ligger bollen hos regionen.
För tågpendlare från stationen i Degerfors längs Värmlandsbanan till Kristinehamn är nog förslaget kommunstyrelsens arbetsutskott ger kommunstyrelsen värdefullt, nu ligger bollen hos regionen. Foto: Ylva Westerlund

Sedan 2020 har Degerfors kommun varit med och finansierat tågtrafik över länsgränsen mot Värmland. Men i december löper avtalet ut.

Tillsammans med Kristinehamns kommun och Region Örebro län har Degerfors kommun finansierat tågtrafik över länsgränsen, till Kristinehamn för att underlätta för pendlare. Men i december är avtalet slut och av den anledningen togs frågan nyligen upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Redan 2019 stod det klart att fyra tågturer skulle försvinna från Degerfors i skuggan av besparingar från region Örebro län. För regionen var inte trafiken mellan Kristinehamn och Degerfors prioriterat. Regionen skulle då spara 8 miljoner kronor genom att dra in fyra turer på nämnda sträcka.

Efter ett antal förhandlingar kom man dock fram till att behålla de viktigaste turerna, men då genom medfinansiering av de berörda kommunerna.

Säkrar med villkor

Nu löper dock avtalet ut och för att upprätthålla trafiken så har frågan tagits upp igen.

Kristinehamns kommunstyrelse fattade redan i början av juni beslut att godkänna avtal om tillköp över länsgränsen till Degerfors. Men det under förutsättning att Degerfors kommun och Region Örebro län fattar likalydande beslut.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Degerfors föreslår kommunstyrelsen här att göra likadant, det vill säga godkänna avtal om tillköp av tågtrafik över länsgränsen till en kostnad av 264 000 kronor för nästa år. Men även Degerfors sätter villkoret, att det ska göras enbart om regionen fattar samma beslut.

Artikeltaggar

AvtalBeslutDegerforsKommunstyrelsenKristinehamnÖrebro länRegion Örebro länTågtrafikTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.