Hoppa till huvudinnehållet

Brunstiga älgar en trafikfara – jakt och svampplockning sätter djuren i rörelse

Publicerad:
Olyckor med älgar kan få allvarliga konsekvenser (arkivbild). Foto: Håkan Strandman

Under hösten sker en kraftig ökning av viltolyckor. Älgolyckorna står för de värsta konsekvenserna, är dubbelt då många jämfört med under sommarmånaderna.

Antalet viltolyckor har ökat de senaste åren. Det framkommer i ett pressmeddelande från trafiksäkerhetsorganisationen Riksförbundet M i Sverige.

Älgarnas och hjortarnas brunst, liksom högsäsongen för jakt och svampplockning, gör att djuren sätts i rörelse. Att det blir mörkare gör det svårare att upptäcka djuren längs vägen.

– Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning. Var extra uppmärksam vid åkrar, hyggen och sjöar samt där viltstängsel börjar och slutar. Vidga synfältet mot vägkanterna och titta efter ögonreflexer, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Den vanligaste formen av viltolycka är att en bilist kör på ett rådjur. Men vilka djur som blir påkörda i trafiken skiljer sig åt i olika delar av landet.

I södra Sverige har vildsvinsolyckorna ökat drastiskt de senaste åren.

Så undviker du viltolyckor

• Anpassa hastigheten till rådande förhållanden.

• Ta det extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel.

• Vidga ditt synfält. Titta inte bara på vägen.

• Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning.

• Se till att bilens utrustning fungerar som den ska, det gäller inte minst bromsar, däck och lysen.

• Respektera viltvarningsskyltar

Under hösten ökar risken för viltolyckor kraftigt. Antalet älgolyckor, som ger allvarligast konsekvenser, fördubblas jämfört med sommarmånaderna.

– Flest älgolyckor sker under hösten då både älgens brunst och älgjakten äger rum. Risken är ungefär dubbelt så hög på hösten jämfört med sommaren, säger Tony Gunnarsson.

Det är också älgar som är absolut farligast för trafikanterna.

– Älgar är farligast att köra på och står för 80 procent av alla viltolyckor med dödlig utgång, fortsätter han.

Ett sätt att minska risken är att sänka farten.

– Hastigheten är avgörande när en älg eller annat vilt plötsligt springer ut framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Är det mörkt ute eller mycket vegetation bör man i ännu högre grad sänka farten, eftersom sikten är sämre. Tänk också på att om ett djur går upp på vägen, följer ofta fler efter, förklarar Tony Gunnarsson.

Han tipsar också om att vidga blicken och hålla ögonen på området utanför vägbanan.

Detta gäller vid en viltolycka

• Ring 112 och anmäl olyckan om björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin, älg eller örn är inblandad. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen.

• Märk ut platsen där olyckan har skett.

• Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen. Flytta om möjligt din bil till vägrenen eller parkeringsficka. Sätt på varningsblinkers.

• Skulle du krocka med björn, varg eller vildsvin bör du öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då dessa djur kan bli mycket aggressiva när de är skadade.

• Skadat och dödat vilt ska omhändertas. Du får dock inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten.

Artikeltaggar

M SverigeOlyckorOlyckor och katastroferViltolyckor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.