Under hösten är det inte bara råvaror som ska växa vid Flottnäsets odling, det ska även människor få göra.
I år inleds ett nytt projekt som ska hjälpa människor i utanförskap att få en väg in i arbetslivet och samhället.
– Sedan kommer man att skapa individuella arbetsplaner för varje person, säger Per Wassgren, projektledare.
Efter en kort sträcka på en skogsväg man inte visste fanns kommer man fram till Flottnäsets odlingslotter. När man blickar ut över de stora fälten kan man se skymtar av alla sorters kål, blommor, lök, sallader och andra växtligheter. Listan är oändlig, berättar Sofia Tungfeldt.
På plats möter Karlskoga Tidning-Kuriren projektledaren Per Wassgren, från Socialförvaltningen i Karlskoga kommun, Sofia Tungfeldt, projektmedarbetare och Torbjörn Gunnarsson, arbetsledare på Flottnäset, som tillsammans är med och arbetar med ett nytt projekt som inleds nu under hösten, precis vid den stora odlingsplatsen.
En väg in i arbetslivet
Projektet handlar om att hjälpa människor som på något sätt inte har kommit in i samhället eller arbetslivet. Odlingen ska fungera som ett sätt att få människor att komma dit och lära sig allt från arbetslivet och språket till Sveriges lagar och regler, och av varandra.
– Det är främst kvinnor som kommit till Sverige och inte lärt sig språket eller inte haft möjligheten att ta sig ut i arbetslivet, som ibland kan behöva lite hjälp på traven. Det kan också vara människor med funktionsnedsättningar som kanske behöver hjälp med att hitta någon typ av sysselsättning eller träna på arbetslivet. Sedan kommer man att skapa individuella arbetsplaner för varje person, säger Per.
Under våren inledde man en testperiod för att testa odlingen och arbetet som krävdes runtomkring. Och under våren och sommaren har odlingarna blommat för fullt och nu har man äntligen kunnat skörda en hel del.
Projektet, som har fått namnet ”Grönt försteg till framsteg”, har också ett samarbete med Karlskoga kommuns kostenhet, som har visat ett stort intresse.
– Den här veckan donerade vi cirka 25 kilo grönsaker till Bullerdalens förskola som bara ligger nån kilometer härifrån, säger Torbjörn Gunnarsson.
Stort engagemang
Trots att projektet inte har inletts ännu menar Sofia att det redan nu finns ett stort engagemang.
– De som har jobbat här under sommaren har varit väldigt engagerade och har fungerat lite som ambassadörer för platsen, berättar Sofia Tungfeldt.
Projektet inleds den första oktober, men de första deltagarna kommer inte att ta del av projektet förrän i december. Och under tre års tid hoppas Per och Sofia att projektet ska hjälpa 100 personer.
– De 100 deltagarna kommer att vara människor som behöver en väg in i arbetslivet. Det kan vara människor som lever på försörjningsstöd eller som vi får kontakt med via arbetsförmedlingen eller Finsam, säger Per.
Under våren och sommaren har flera människor varit med och hjälpt till och arbetat med odlingarna, som inte är en del av projektet. Några av dem är Mufleh Mifleh, Abdullah Saad, Hemid Alan och Martin Johansson.
– Jag tycker att det är helt okej att vara här. Det är skönt att få vara ute och det är roligt att få jobba med grönsakerna, berättar Martin Johansson.