Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste vara uthålliga

Publicerad:
Katarina Tolgfors (M) skriver att vi måste vara uthålliga i vårt stöd till Ukraina.
Katarina Tolgfors (M) skriver att vi måste vara uthålliga i vårt stöd till Ukraina. Foto: Rodrigo Freitas

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under ett par dagar har jag befunnit mig i Ukraina och i Kiev tillsammans med två andra, svenska riksdagsledamöter från utrikes- respektive försvarsutskottet i Sveriges riksdag. Vi tre ledamöter från Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna ingick i en internationell, parlamentarisk delegation på inbjudan av Ukrainas talman.

Att i dessa tider besöka Ukraina är såklart oerhört intressant som riksdagsledamot i utrikesutskottet. Kriget i Ukraina står av uppenbara skäl i stort fokus för svensk utrikespolitik: Kriget har påverkan på Sverige, övriga Europa och världen. Under riksdagsåret har flera officiella besök från Ukraina ägt rum i riksdagen och hos regeringen. Att ha varit på plats tillsammans med parlamentariker från andra länder, som också är engagerade i stödet för Ukraina, har gett djupare insikt och nya dimensioner av det fruktansvärda krig som Ryssland för mot Ukraina och dess befolkning.

Under besöket träffade vi riksåklagaren. Vi diskuterade frågor om det rättsliga efterspel som måste följa Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina. I samarbete med polisen arbetar riksåklagaren med att dokumentera, samla in bevis och dokumentation över de fruktansvärda krigsbrott som begås av Ryssland mot soldater, civilbefolkning och landets kritiska infrastruktur. Det pågår en diskussion, i Sverige och internationellt, om huruvida det rättsliga efterspelet ska ske i domstol i Haag eller i en särskild, internationell tribunal lett av FN.

Vi genomförde också möten med parlamentariker och med utrikesministern och försvarsministern för att nämna några. EU-medlemskap för Ukraina är en prioriterad fråga där Sverige bidrar med det stöd vi kan i processen.

Som delegation var vi inbjudna till årsmötet av Crimea Platform som leds av Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj. Presidenten var på plats och ledde mötet. Ett stort antal länder i världen är anslutna till Crimea Platform och syftet med forumet är dialog och stöd för hur Ukraina ska lyckas återta Krim som sedan 2014 är annekterat av Ryssland. ”Det började med Krim, och det ska sluta med Krim”, säger Zelenskyj.

Något som kommer vara av stor betydelse för det fortsatta, gemensamma stödet för Ukraina, är valutgången i det amerikanska presidentvalet nästa år. Några presidentkandidater har aviserat att de går till val på att minska eller stoppa USA:s stöd till Ukraina. Huruvida dessa kandidater är med hela vägen i presidentracet återstår att se, men det vore mycket olyckligt om USA drar tillbaka sitt engagemang. Vi har sett det förr, i Afghanistan till exempel. Det sätter fingret på att Europa, oavsett regering i USA, måste fortsätta att stärka sin egen säkerhets- och försvarsförmåga. Sveriges hållning är ett långsiktigt perspektiv, men det måste ske i samarbete med andra.

Jag är stolt och glad över att Sveriges nuvarande regering agerat så snabbt och resolut i sitt stöd till Ukraina och att samtliga partier i Sveriges riksdag, utan undantag, står bakom stödet. Att vi visar vårt fulla och långsiktiga stöd för ett land vars folk vill leva i frihet och demokrati och som man direkt känner starka band till, är att vara på rätt sida av historien! Alla personer vi träffade under besöket visar enormt stor tacksamhet för det arbete Sverige gör för att stödja Ukraina. Den hälsningen gäller inte minst Karlskoga och den gäller även alla frivilliga insatser som svenska folket bidrar med. Ukraina vill inget annat än att kunna nå fred, men först måste de vinna kriget. Till dem som säger att Ukraina borde sträcka ut handen för fredsförhandlingar med Ryssland, ni går Putins ärende. Ryssland vill splittra och skapa oreda för att uppnå sina mål. Deras vilja är inte fred, utan att göra Ukraina ryskt. Lyckas Putin blir den världsordning vi känner ett minne blott.

Det är glädjande att hela 93 procent av svenskarna står bakom det militära stöd Sverige bistår med. Nyligen har Sveriges regering och riksdag beslutat om ett 13e stödpaket till Ukraina och det totala stödet - militärt, humanitärt och finansiellt - uppgår i dagsläget till 22 miljarder kronor. Ytterst handlar det om vår egen säkerhet och frihet. Vi har all anledning att vara stolta. Nu måste vi också se till att vara uthålliga!

Katarina Tolgfors (M), riksdagsledamot för Örebro län i utrikesutskottet

Läs också:

”De tackar Sverige för vårt militära stöd”Katarina Tolgfors vill ha Sveriges Natohögkvarter i länet

Artikeltaggar

EUFNFörsvarKatarina TolgforsKrigMilitärModeraternaPolitikRysslandSverigedemokraternaUkrainaUSAVolodymyr Zelenskyj