En lärare har låtit bli att rapportera kränkande beteende i klassrummet på en grundskola i Karlskoga. Nu visar en utredning att läraren brustit i sitt arbete och behöver stöd både i undervisning och i samtal med vårdnadshavare.
Den berörda lärarens klass beskrivs som stökig där mobbning förekommer med återkommande konflikter och inte tillräckligt med lektionstid. Flera föräldramöten har hållits där skolans rektor lovat åtgärder.
Nu har skolförvaltningen fått ett klagomål från en vårdnadshavare där hen inte tycker att tillräckligt gjorts av skolans rektor för att reda upp situationen. Vårdnadshavaren upplever inte att rektorns handlade varit tillräckligt kraftfullt.
Skolans rektor bekräftar att läraren inte utrett kränkande beteende och att hen låtit bli att anmäla enligt skolans rutin. I dessa fall har rektorn fått ta över ärendena för att se till att de blir uppföljda. I samtal med skolförvaltningens utredare uppger rektorn att den berörda läraren behöver stöd för att kunna sköta sina arbetsuppgifter.
Åtgärderna
För att få bukt med problemen har en specialpedagog kopplats in för att få bättre studiero i klassrummet. Flera vårdnadshavare, inklusive den som klagat, har krävt en handlingsplan då de är oroliga för att se till att undervisningen sker vilket också har genomförts av rektorn. Hen har också uppföljande samtal två gånger i månaden med läraren.
Utöver det har förändringar gjorts i årskursen som berörs och fler behöriga lärare delar på arbetet i årskursens klasser under det kommande läsåret. Läraren har även plockats bort från att undervisa vissa ämnen. Läraren ska nu få stöd i att lägga upp sitt arbete och sin undervisning och skolans kurator arbetar med att klassen ska få studiero och mot kränkande beteenden.
Har mått dåligt
Utredningen som skolförvaltningen gjort slår fast att läraren har brustit i undervisningen men att rektorn har satt in åtgärder som säkerställer att eleverna får den undervisning de har rätt till. Läraren har uppgett för skolans rektor att hen mått dåligt av privata skäl under en tid. Därför ska specialpedagogen arbeta med läraren även efter skoltid.
Tvärtemot vad den anmälande vårdnadshavare tycker inte skolförvaltningen att det i nuläget behövs fler åtgärder men förvaltningen kommer att följa upp ärendet med skolans rektor under höstterminen.