Hoppa till huvudinnehållet

Skolinspektionen slår ned på Karlskogas distansundervisning

Publicerad:
Vuxenutbildningen måste bli bättre på att se till sina elevers individuella förutsättningar tycker Skolinspektionen. Genrebild. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

När Skolinspektion granskade kurser inom sfi-undervisningen i Karlskoga fann de brister i att utbildningen inte tar tillräckligt med hänsyn till sina elevers individuella förutsättningar. Nu måste vuxenutbildningen genomföra åtgärder.

Vuxnas lärande måste bli bättre att se till distanselevernas individuella behov och deras förutsättningar tillgodoses. Det framkom efter att Skolinspektionen granskade c och d-kurserna inom studieväg två och tre för svenska för invandrare på distans. Det tycker inspektionen är viktigt för att stimulera lärandet på den språknivå eleven befinner sig på. Här trycker inspektionen på att individuella kartläggningar och studieplaner är av största vikt.

Skolinspektionen tycker också att rektor och lärare måste ge sina distanselever fler och bättre möjligheter till att öva och att integrera på sitt nya språk i större variation än vad som getts hittills.

Vuxenutbildningen gavs till 31 augusti för att inkomma med skriftliga åtgärdsplaner till Skolinspektionen. Listan på åtgärder som Vuxnas lärande genomfört eller planerar att genomföra kan göras lång. Förändringar som de hittills gjort är att det nu sätts upp en studieplan för varje elev när hen skrivs in på utbildningen och den ska ligga till grund för elevens individuella utbildning.

Fler lärare

Skolan erbjuder också fler undervisningstillfällen och mer handledning för sina elever. Inför höstterminen 2024 har distansundervisningen fått fler lärare och det hoppas vuxenutbildningen ska se till individens språkliga nivå för att stimulera fortsatt lärande.

På sikt ska åtgärderna leda till att flera klarar sin studier och att utbildningen ska kunna ta emot fler elever. Vuxnas lärandes åtgärdsplan görs nu en kartläggning av elevers behov och önskemål. Att ta emot fler elever menar de är viktigt för att kunna möta arbetsmarknadens behov.

Den utveckling som utbildning redan kan se efter de insatser som satts in är att fler elever deltar mer aktivt i undervisningen. Det tror Vuxnas lärande kan bidra till att eleverna snabbare kommer framåt i sitt lärande och att de bättre klarar sina mål.

Artikeltaggar

ÅtgärderKarlskogaLärareSkola och utbildningSkolinspektionenUtbildningVuxenutbildningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.