Hoppa till huvudinnehållet

Överberusad kvinna hotade skära halsen av polis

Publicerad:
Kvinnan döms för hot mot tjänsteman till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst.
Kvinnan döms för hot mot tjänsteman till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. Foto: Filip Erlind/TT

Vid ett inbrottsförsök i Degerfors påträffade polisen en av förövarna, en överberusad kvinna, sittandes på en bänk. Under färden till polisstationen hotade hon poliserna till livet.

Den i augusti larmas polisen till ett inbrottsförsök i Degerfors. Enligt anmälan höll två personer på att bryta sig in i en bostad. När poliserna kom till platsen satt kvinnan på en bänk. Hon var påverkad och det beslutades att hon skulle omhändertas enligt Lob, Lagen om omhändertagande av berusade personer.

En av de utlarmade polisbilarna tog med kvinnan. Under gripandet och färden in till Örebro hotade hon poliserna genom att hon bland annat skulle skära halsen av en av poliserna och att hon skulle ”ta dem”.

Mycket påverkad

Som bevisning har åklagaren lagt fram uppspelning av en ljudinspelning som gjordes under transporten av kvinnan från Degerfors till polishuset i Örebro. Från inspelningen framgår att kvinnan var mycket påverkad vid tillfället och att hon, utöver hoten, använde diverse olämpliga uttryck mot poliserna.

Kvinnan har uppgett att hon saknar minne från det aktuella tillfället och att hon därför varken kan erkänna eller förneka gärningarna. Hon har överlämnat till tingsrätten att bedöma om hon ska betala skadestånd till målsägandena.

Hon skulle skära halsen av en av poliserna
Polisens förundersökning

Tingsrätten anser att omständigheterna varit sådana att den kränkning som poliserna utsatts för inte når upp till en sådan nivå att skadestånd ska utgå. Skadeståndsyrkandena ska därför ogillas.

En nämndeman har en annan åsikt och skriver i domen att gärningarna mot poliserna gått utöver det de har att tåla i sin tjänst och att deras skadeståndsyrkanden ska bifallas. Men hon blev överröstad.

Hot mot tjänsteman

Kvinnan förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Hon dömdes senast den i december 2021 för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och narkotikabrott till skyddstillsyn.

Kvinnan döms nu för hot mot tjänsteman till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst.

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättDegerforsHotMisshandelÖrebroSamhällstjänst

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.