Hoppa till huvudinnehållet

Femåriga Matheo kunde inte röra sig — räddades av brandmännen: ”Så jäkla otäckt”

Publicerad:
Matheo fick apan Flammy och vattentatueringar av brandmännen och polisen som en present för att han var så duktig.
Matheo fick apan Flammy och vattentatueringar av brandmännen och polisen som en present för att han var så duktig. Foto: Julia Olsson

Chock, skräck och hjältar.

För femåriga Matheo Linusson Öberg blev det en tisdag utöver den vanliga när han plötsligt satt fast mellan två träd och behövde räddas av sina nu stora förebilder.

– Jag var så rädd och maktlös, berättar mamma Sandra Öberg.

I tisdags fick SOS-alarm in ett larm om att en pojke har fastnat mellan två träd på en förskola i Karlskoga.

Kort därefter skickades både räddningstjänsten, ambulans och polis till platsen.

Cirka 15 minuter senare var pojken fri och behövde inte uppsöka vård efter händelsen.

Nu har det passerat några dagar sedan olyckan och nu vill mamma Sandra Öberg tacka förskolepersonalen, polisen, ambulans och räddningstjänst för deras insats och vänliga bemötande.

Sandra var på väg att hämta hem femåriga Matheo klockan två precis som vanligt, men precis när hon kommit innanför grindarna möts hon av förskolepersonal som berättar att Matheo har fastnat i trädet och att räddningstjänsten är på väg.

– Det var så jäkla otäckt och jag tänkte först att de skämtade med mig. Jag förstod inte alls vad det var som hände, berättar hon.

Ett stort pådrag

Sandra sprang fram till Matheo som hängde fast mellan två träd och stöddes av två i personalen, en som höll hans huvud och den andre höll i hans kropp.

– Han var så ledsen så jag försökte ju hålla honom och trösta honom så mycket jag kunde. Han hade ju bara en t-shirt på sig så hans armar var iskalla, så jag försökte värma honom också medan hans tårar bara rann och rann.

Efter bara några få minuter hörde de sirenerna och sedan kom räddningstjänsten springandes.

Foto: Julia Olsson

– Då fanns det inget jag kunde göra mer än att vänta. Så jag satte mig och såg till att inte vara i vägen för deras arbete. Men det var så svårt att se honom där och jag som förälder ska ju vara den som räddar honom, och nu kunde jag inte det. Man känner sig så maktlös, berättar hon.

Men trots en känsla av maktlöshet litade hon på räddningstjänsten till fullo och väntade spänt på att Matheo skulle få ha båda fötterna på backen igen.

– De var så snälla och duktiga. De tog hand om Matheo så bra, säger hon.

En eloge

För att få loss Matheo var räddningstjänsten tvungna att såga bort en stor gren för att sedan kunna bända upp träden för att få loss Matheo, som fick både filt och hjälm som skydd för sågspånet.

– Det var ju ingen som förstod hur han hade fastnat så hårt som han hade gjort, med tanke på att ingen fick loss honom, berättar mamma Sandra.

Det visade sig senare att Matheo hade gått balansgång på en stock som satt fast med hjälp av trädstammar. Och istället för att hoppa ned från balansbommen, hasat sig ned från trädet bredvid och sedan fastnat mellan trädstammarna och inte kommit loss.

– Jag vill passa på att tacka både förskolepersonalen som var så hjälpsamma och höll sig lugna och ringde efter hjälp, och självklart räddningstjänsten, polisen och ambulanssjukvårdarna, för sitt fina arbete och insats. Utan de vet jag inte hur det skulle ha gått.

Det var mellan de här grenarna som Matheo fastnade.
Det var mellan de här grenarna som Matheo fastnade. Foto: Julia Olsson

Matheo lämnade förskolan den dagen med bara några små skrapmärken och mådde efter omständigheterna bra.

– Han var ju rädd och chockad där och då. Det var ju väldigt mycket som hände runt omkring honom. Men han var väldigt duktig på att berätta att han inte hade ont någonstans och var så modig, säger Sandra.

”Kändes läskigt”

Dagen efter hade Matheo kommit tillbaka till förskolan välkomnades han av oroliga vänner som hade målat teckningar till honom. Han berättar själv att han idag mår bra och visar själv vart han hade sina skrapmärken som under fredagen var som osynliga.

– Det kändes bra och lite läskigt när brandmännen kom och hjälpte mig, säger han.

Han berättar att han vanligtvis tycker om att klättra men efter tisdagens händelser berättar han att gärna tar det lite försiktigt för tillfället.

– Jag är rädd för att det ska hända igen, säger han.

På förskolan finns det knappt några spår av händelsen. I ena trädet ser man en gren som saknas efter att räddningstjänsten sågade loss den, men annars ser det ut som att inget har hänt.

Här stumpen av grenen som inte längre finns kvar.
Här stumpen av grenen som inte längre finns kvar. Foto: Julia Olsson

Personalen på förskolan berättar att man inte kommer att ta bort träden eftersom de inte anser att det utgör någon risk eller fara.

– Jag ser inte heller träden som någon typ av fara, så de kommer nog att få stå kvar som de gör idag, säger Sandra.

Matheo avslutar intervju med att berätta att han efter i tisdags vill både bli polis, brandman och ambulanssjukvårdare.

– Jag vill också rädda barn och andra människor.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdFörskolorKarlskogaOlyckorSamhälleVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.