Hoppa till huvudinnehållet

Låt oss sätta människor före politik

Publicerad:
Patrik Nyström (SD) menar att det måste vara okej att vara HBT+ utan att vara vänster.
Patrik Nyström (SD) menar att det måste vara okej att vara HBT+ utan att vara vänster. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på debattartikeln ”HBT+-personers rättigheter är hotade”

I Vänsterpartiets debattartikel som publicerades den 17 augusti används hårda ord och lösryckta påståenden om SD-politiker. Anklagelserna haglar från vänstern.

Insändaren som besvaras:

HBTQia+-personers rättigheter är hotade

Exempelvis refereras det till organisationen Rainbow Refugees Sweden som anser att Tidöavtalet är “skräcklitteratur”, om, bara om, några ord byts ut och tolkas om. Ja, så skriver nämligen Rainbow Refugees Sweden själva. Om man tolkar och byter ut orden, då skulle Tidöavtalet kunna tolkas som fientligt mot HBT+-personer. Känns inte den retoriken lite desperat? Om det är fritt fram att byta ut ord och tolka fritt, då kan vilken text som helst bli till vad som helst, det är vi övertygade om att även vänsterpartister kan förstå.

För att fortsätta på temat populistiska vänstertolkningar så har SD motionerat om att endast svenska, regionala och enskilda myndigheters flaggor ska vaja på myndighetsbyggnader. Det vill säga att inga flaggor för vare sig politiska eller andra intresseorganisationer ska tillåtas på just myndighetsbyggnader. Det är alltså en ganska grov, troligtvis högst medveten, feltolkning att det skulle vara detsamma som att förbjuda just Prideflaggan.

Ni har rätt i att HBT+-personers existens inte är en debatt utan en självklar del av samhället. Det borde vara en icke-fråga, det vill säga något som alla borde anse vara självklart utan att behöva få någon speciell särställning. Tyvärr så kan vi konstatera att det inte är lika självklart i alla länder och kulturer som det är bland de flesta svenskar. Ett land som Sverige, som värderar jämställdhet och rättigheter för alla, bör vara vaksamma och medvetna om potentiella konflikter mellan dessa normer och de värden som vi håller högt. Om vi verkligen vill försvara HBT+-personers rättigheter måste vi kunna diskutera och kritisera alla former av intolerans, oavsett varifrån den kommer.

SD har HBT+-personer som företräder partiet på lokal, regional och nationell nivå. Vi är stolta över vårt politiska engagemang och känner kärlek och glädje – oavsett vad Vänsterpartiet anser. Sverigedemokraterna står upp för varje människas rätt att vara sig själv och älska vem de vill. Ingen av oss ifrågasätter detta. Det är viktigt att vi också förstår och respekterar att inte alla delar samma åsikt om hur vi bör närma oss dessa frågor.

Prideparader och HBT+-rörelsen som helhet har spelat en viktig roll i kampen för mänskliga rättigheter. Men vi måste också vara medvetna om att när vi börjar blanda in komplexa identitetspolitiska frågor, kan detta avskräcka vissa grupper. Det är inte att undergräva rättigheterna för de som identifierar sig på detta sätt, utan snarare att vara medveten om att det kan finnas olika åsikter om hur dessa frågor kan drivas.

Genom att exkludera Sverigedemokraterna från Pridedebatten visar RFSL att inkluderingen, som de ofta pratar sig varma om, bara gäller om du röstar rätt. Det måste vara okej att vara HBT+ utan att vara vänster. Att peka finger mot Sverigedemokraterna (SD) eller något annat parti för att de inte håller med om specifika förslag eller ageranden är inte produktivt. Istället borde vi fokusera på att skapa en inkluderande debatt där alla röster kan höras. HBT+-politik tillhör inte enbart de som går i Pride-paraden.

Till sist är det viktigaste i denna debatt att vi kommer ihåg vad som är kärnan i frågan: mänskliga rättigheter. Låt oss sätta människor framför politik och skapa ett Sverige där alla känner sig accepterade och värderade, oavsett deras bakgrund, identitet eller politiska åsikter.

Patrik Nyström (SD), oppositionsråd, Region Örebro län

Elin Jensen (SD), oppositionsråd, Region Örebro län

Artikeltaggar

DebatterElin JensenMänskliga rättigheterPatrik NyströmPolitikRegion Örebro länRFSLSamhälleSverigedemokraternaVänsterpartiet