Hoppa till huvudinnehållet

”Bespottat” jobbskatteavdrag ska infria vallöfte och ge mer i plånboken

Publicerad:
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson kunde under måndagen avslöja att det nya jobbskatteavdraget blir tre miljarder dyrare än överenskommet.
Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson kunde under måndagen avslöja att det nya jobbskatteavdraget blir tre miljarder dyrare än överenskommet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen väljer att satsa 11 miljarder i jobbskatteavdrag i höstbudgeten. Det ska hjälpa till att lindra reallönesänkningarna och återvinna köpkraften hos vanliga löntagare.

Sänkningen vinner lokalt gillande i Karlskoga.

– Det är arbetslinjen som gäller och det är just det vi tycker är så bra med avdragen som har varit så bespottade av oppositionen, säger Tony Ring (M), kommunalråd.

Det är just arbete som är i fokus när statsminister Ulf Kristersson (M) presenterar förslaget. Det ska enligt honom löna sig att gå från bidrag till arbete. Vanliga löntagare ska nu få det lättare ekonomiskt var något som finansminister Elisabeth Svantesson (M), lyfte under regeringens pressträff under måndagen.

Infriar löften

Enligt Kristersson innebär det nya jobbskatteavdraget 14 000 kronor i sänkt skatt under ett år för en familj där en person arbetar som polis och en som sjuksköterska. Medellönen för en polis ligger på 38 800 kronor i månaden och 41100 kronor i grundlön per månad för en sjuksköterska enligt SCB.

– Man är tillbaka på det man gick till val på och man infriar en del av det. En del i de egna leden har varit kritiska till varför man inte gjort det tidigare, säger Ring.

Han menar att det är först nu som är det är möjligt med skattesänkningar.

– Det är först nu som vi ser siffror på att inflationen är på väg ned och man har tagit det försiktigt med sådant som eldat på inflationen, menar han.

Han tillägger:

– Det innebär en mindre fara med jobbskatteavdrag just nu.

Satsningen blir tre miljarder kronor dyrare än vad Tidöpartierna enades om i våras. Då låg förslaget på att jobbavdraget skulle få kosta statskassan åtta miljarder kronor.

Läs också:

Sänkt skatt för pensionärer i budgetenNytt jobbskatteavdrag i budgetenRegeringen stoppar skattelättnad för högavlönadeDrygt tusenlappen lägre skatt nästa årFler slipper betala statlig skatt

Artikeltaggar

EkonomiInflationLönerModeraternaPolitikSCBSkatterTony RingUlf Kristersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.