Hoppa till huvudinnehållet

Det händer med biljettpriserna när SJ slutar köra Tåg i Bergslagen

Publicerad:
Finska VR tar över trafiken efter SJ. Arkivbild.
Finska VR tar över trafiken efter SJ. Arkivbild. Foto: "Louise Johansson"

I december slutar SJ att köra Tåg i Bergslagen och istället tar finska motsvarigheten VR tar över. Då införs fasta biljettpriser och en ny typ av marknadsföring för att locka fler till att åka tåg.

Tidigare har det varit SJ som tagit hem alla intäkter för enkelbiljetter men nu när de inte längre ska köra Tåg i Bergslagen har systemet för intäkter behövt ses över. Bolaget Tåg i Bergslagen AB ägs av fyra regioner, Region Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg, som nu enats om ett nytt system.

– Politiskt blir det ingen skillnad utan den är en rent teknisk lösning för att hantera att vi tar hand om alla intäkter, säger Nina Höijer (S), regionpolitiker och ordförande för Tåg i Bergslagen.

Nollsummespel

Det innebär att intäkterna för periodkort som tidigare tillfaller den region där de är köpta. Det nya är till vilken region intäkten för köpta enkelbiljetter tillfaller. Köps en enkelbiljett mellan Örebro till Västerås tillfaller pengar Region Örebro län och köps den i Västerås till Örebro tillfaller summan Västmanland.

– Det är ett nollsummespel där vi får mindre pengar att föra över mellan regionerna, förklarar Nina Höijer.

”Det kommer att bli samma pris oavsett när biljetten köps”, säger Nina Höijer (S), ordförande för Tåg i Bergslagen AB.
”Det kommer att bli samma pris oavsett när biljetten köps”, säger Nina Höijer (S), ordförande för Tåg i Bergslagen AB. Foto: Kajsa Juslin

Nytt blir också att Tåg i Bergslagen själva kommer att ta över kundtjänst som får sitt säte i Västerås. Tidigare har SJ tagit hand om alla kundtjänstärenden och kontakter. Förra året vann finska VR upphandlingen för att få ta över trafiken som Tåg i Bergslagen trafikerar och därför har ett nytt system behövt införas. Nytt blir också marknadsföringen.

– Det har varit SJ som gjort det tidigare, säger Höijer.

I handlingarna står det att det ska finnas ett incitament för regionerna att öka tåg-åkandet vilket hon tror kommer att bli en naturlig följd då det regionägda bolaget tar över även den biten.

– Vi får tänka om och tänka till, säger Nina Höijer.

Stora förändringen

Utåt sett ska det inte bli någon skillnad för resenären förutom på en sak, biljettpriserna på enkelbiljetter. Nu kommer tågbiljetterna ha samma pris.

– Det kommer att bli samma pris oavsett när biljetten köps, berättar Höijer.

Det innebär att det som tidigare inte kommer att spela någon roll när biljetten köps, oavsett om det är tre månader innan resan eller dagen innan, så kommer priset vara detsamma.

– Det kommer justeras en gång om året tror jag.

VR, som kommer att ansvara för trafik och tågpersonal, tar över tågtrafiken andra helgen i december. Andra söndagen i december görs också en ändring av tidtabellen både för länstrafiken och för Tåg i Bergslagen. Regionstyrelsen i Region Örebro län har klubbat igenom att föreslå för regionfullmäktige att de godkänner den nya modellen för intäkter.

Artikeltaggar

MarknadsföringNina HöijerÖrebroRegion Örebro länSJSocialdemokraternaTågtrafikTrafikUpphandlingVästeråsVästmanlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.