Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors bjuder in spöken — kommunens nya kultursatsning: ”Ett jättelyft”

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Kulturchefen Sofia Luthman ser framemot höstens stora projekt.
Kulturchefen Sofia Luthman ser framemot höstens stora projekt. Foto: Kajsa Juslin

Spöken på besök i Degerfors teatersalong.

Nu satsar Region Örebro län på dans och vill kunna erbjuda länsborna chansen att uppleva professionell dans närmre hemmaplan.

Degerfors kommun är en av de som är en del av satsningen.

– Det finns en enorm potential här, säger Sofia Luthman, kulturchef i Degerfors kommun.

Under hösten kommer Region Örebro läns nya satsning på dans att dra igång. Satsningen kallas för Danspunkt Örebro län där kommunerna Degerfors, Hällefors, Askersund och Örebro har gått ihop för att fler i länet ska få möjlighet att uppleva dans, skriver Region län i ett pressmeddelande.

Danspunkt Örebro län kommer att visa offentliga dansföreställningar av olika slag i Degerfors, Hällefors, Askersund och Örebro kommun under månaderna oktober och november.

Sofia Luthman, kulturchef i Degerfors kommun berättar att det ska bli roligt att vara en del av projektet.

– Syftet med det här projektet är att se till att fler ska kunna uppleva professionell dans utan att behöva åka in till Örebro till exempel och ge dansen en mer geografisk spridning.

Stor satsning

Satsningens syfte är att stärka både arrangörer och lokalt aktiva danskonstnärer.

– Jag tror och hoppas att Danspunkt ska få fler att upptäcka dans som konstform. Det känns extra kul att vi samverkar med flera kommuner för att få bra spridning runt om i länet. Vi kommer också att erbjuda gratis Dansbussar i samband med föreställningar i Askersund så att fler ska kunna komma, säger Johanna Ström, utvecklingsledare i dans på Region Örebro län i pressmeddelandet.

Spöken i Degerfors

Luthman berättar att Degerfors har många passande lokaler för de kommande föreställningarna.

– Vi har en fantastisk lokal som lämpar sig ypperligt för dansföreställningar, berättar hon och syftar på teatersalongen i Degerfors Folket hus.

Vad för typ av dans och hur man går till väga är olika från kommun till kommun berättar Luthman. I Degerfors kommer man att satsa på redan färdiga föreställningar.

– I Degerfors kommer föreställningen Spöken att visas, och jag tror att det kommer att bli en riktig succé.

En bild från dansföreställningen Spöken som kommer att visas i Degerfors i decemeber.
En bild från dansföreställningen Spöken som kommer att visas i Degerfors i decemeber. Foto: Region Örebro län

Föreställningen kommer att visas vid två, eventuellt tre tillfällen.

– Den kommer att visas för allmänheten vid ett tillfälle och sedan kommer den även att visas för högstadielever i och med att den är riktad till högstadieelever och uppåt, säger hon.

”Otroligt tacksam”

Projektet inleds redan nu i september men föreställningen i Degerfors kommer inte att visas förrän i slutet av året.

– Det finns en enorm potential här och jag är otroligt glad och tacksam över att ha fått det här förtroendet. Den här satsningen kommer att bli ett jättelyft för kommunen, avslutar hon.

Den 29 september är det dags för premiären och den första dansupplevelsen är i samarbete med Dansscen Örebro och Kulturkvarteret i konceptet Par of Art.

Under det första tillfället kommer Gala dansensamble att presentera ett smakprov ur dansföreställningarna The Dark Knife och Spöken.

– Föreställningen The Dark Knife handlar om vackra och listiga vampyrer som dansar modern dans och klassisk balett. Spöken är en föreställning om mystiska väsen i olika skepnader som dansar finurliga idéer med mjuka rörelser. Koreografi, kostym och musik är nyskapat och följer en gemensam estetik, berättar Ellinor Ljungkvist, koreograf och dansare i Gala dans Bergslagen i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

AskersundDansDegerforsFöreställningarMusikNöje/KulturPressmeddelandeRegion Örebro länSofia LuthmanÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.