Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen överklagade – mammans kamp för att få hem sonen fortsätter

Publicerad:
Dottern har fått flytta hem, men Evas son är fortfarande placerad i familjehem. Nu vill socialnämnden i Karlskoga ta vårdnaden om sonen från Eva.
Dottern har fått flytta hem, men Evas son är fortfarande placerad i familjehem. Nu vill socialnämnden i Karlskoga ta vårdnaden om sonen från Eva. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Eva har ordnat upp sitt liv. Dottern har sedan länge fått flytta hem och allt som saknas är nu att sonen också ska få komma hem. Men Karlskoga kommun fortsätter agera för att vårdnaden ska flyttas över till ett familjehem.

Vann vårdnadstvist mot socialen: ”Mina barn förtjänar att få växa upp med varandra”

I juli berättade trebarnsmamman Eva om hur hon upplevt att socialnämnden i Karlskoga motarbetat att hennes nu elvaåriga son ska få flytta från familjehemmet och hem. Detta trots att lillasystern fick flytta hem för två år sedan.

Både kammarrätten och förvaltningsrätten har tidigare uppmanat kommunen att verka för en återförening.

Trots det valde kommunen istället att försöka ta vårdnaden från Eva och ge den till familjehemsföräldrarna. Ärendet som avgjordes i Örebro tingsrätt under sommaren dömdes till Evas fördel.

”Jag gör det här för min egen och mina barns skull och jag kommer kämpa så länge jag kan. Ger mig det gör jag aldrig”, sa hon då.

Och nu står det klart att hennes kamp kommer behöva fortsätta.

Överklagat beslutet

Karlskoga kommuns socialnämnd, genom den tillförordnade ordföranden Anna Blomquist (KD), bestämde sig för att överklaga beslutet till Göta hovrätt.

Anna Blomquist (KD) var tillförordnad ordförande i socialnämnden under sommaren och var den som skrev under överklagan av domslutet.
Anna Blomquist (KD) var tillförordnad ordförande i socialnämnden under sommaren och var den som skrev under överklagan av domslutet. Foto: Kajsa Juslin

– När vi väljer att överklaga ett beslut så är det utifrån barnets bästa. Vidare än så kommenterar jag inte då det handlar om ett individärende, svarar Anna Blomquist (KD) på frågan om varför kommunen valt att överklaga tingsrättens dom.

I sin överklagan hänvisar nämnden till att de anser att de tre år som gått borde vara en tillräckligt lång tid för att pojken skulle stanna permanent i familjehemmet. Socialnämnden hänvisar även till tidigare beslut från kammarrätt och förvaltningsrätt.

– Det är ironiskt att den långa tid de hänvisar till i sin överklagan inte hade varit så lång om de istället verkat för en återförening, säger Eva.

Oklart om datum

Efter att kommunen överklagat tingsrättens dom har hon ännu en gång begärt om vårdens upphörande för att få hem sin son på heltid.

– LVU är bra om det används på rätt sätt och jag säger inget om det, men jag har ingen önskan om att gå tillbaka till mitt gamla liv. Och tycker inte heller att jag ska behöva dömas för det längre, jag har redan betalat nog mycket för allt som det orsakat, säger Eva.

Om Göta Hovrätt beviljar kommunen prövningstillstånd eller ej är inte klart och i nuläget kan man inte heller ge något besked om eller när ärendet kommer att tas upp för beslut.

Fotnot: Eva heter i verkligheten något annat.

Socialnämndens tf ordförande svarar: ”Vi utgår från barnets behov”

Artikeltaggar

Anna BlomquistGöta hovrättKarlskogaKarlskoga kommunKristdemokraternaÖrebro tingsrättÖverklagandenSamhälleSocialnämnder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.