Hoppa till huvudinnehållet

Tony Ring: Det går inte att veta hur mycket lärarlönerna höjs nästa år

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M). Foto: Kajsa Juslin

I ett par artiklar som publicerades i slutet av augusti skrev vi om förhandlingarna om lärarlönerna i Karlskoga. Fackförbundets representant ansåg att det måste bli en rejäl höjning nästa år. Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) håller inte med.

Fackförbundet Sveriges Lärares representant Charlie Jarl anser bland annat att Karlskoga kommun måste följa det så kallade märket, vilket innebär att årets höjning på 2,2 procent nästa år måste följas av en höjning på 5,2 procent.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) håller inte med om den tolkningen:

– De säger att märket ska följas. Kommunal fick ju 4,1 procent. Då ska man har klart för sig att precis som SKR och Sveriges Lärare har ett avtal så har SKR och Kommunal ett avtal. Det är det enda avtalet inom vår sfär som är ett sifferavtal, där man har kommit överens om vilka siffror som gäller. Det är en procentsats som är satt centralt. Sveriges Lärare har ett sifferlöst avtal. Det är något som man har förhandlat fram och som sannolikt har gynnat dem över tid, för de har ju inte gjort något åt det.

Begränsad mängd

Att löneökningen inte blev mer än 2,2 procent har sin förklaring, menar Tony Ring.

– Vi blev intvingade i ett hörn där vi inte kunde ge mer. Jag säger inte att vi skulle ha gett mer, men vi kunde inte, eftersom vi styr på oppositionens budget. Det är Socialdemokraternas modell som gäller. Med vårt budgetförslag hade vi haft bättre möjlighet att parera, för där fanns det större möjlighet att utifrån inflation och annat hantera den här frågan.

Tony Ring berättar att det finns en begränsad mängd pengar att fördela för löneökningar.

– Av dem tas mer än hälften av Kommunal, för där måste vi följa de 4,1 procenten. Det gör att det som blir över måste fördelas på alla andra medarbetare i kommunen.

En invändning

Det har inte varit aktuellt att försöka få fram mer pengar till lönerna.

– För att klara de jättestora kostnaderna för pensionsökningarna i år och nästa år var vi tvungna att förhålla oss till den redan bestämda summan. Men eftersom vi i grund och botten har en väldigt god ekonomi fanns det pengar på finansförvaltningen. Det var därför vi valde lösningen att ge 5000 kronor extra som ett engångsbelopp. Det motsvarar i runda slängar en ökning på 1,9 procent över året.

En invändning mot det engångsbeloppet är att det är just ett engångsbelopp och inte en höjning, vilket innebär att det inte bidrar till att höja lönen nästa år.

– Det håller jag med om, men det är definitivt något som jag har en ambition att vi ska bli bättre på, säger Ring.

Tony Ring konstaterar att debatten kring lärarnas löner har blivit väldigt infekterad, något han djupt beklagar.

– Lärarna är en av de viktigaste personalgrupperna eftersom vi har väldigt höga ambitioner om att förbättra skolresultaten i Karlskoga.

Inga besparingar

Enligt Tony Ring ligger Karlskoga hyggligt till när det gäller andelen behöriga lärare.

– Dessutom, om man inte pratar löner utan resurser tillförda till skolan, så har vi sedan sedan vi tog över 2019 och fram tills nu tillfört historiska belopp. Det finns ingen nämnd i hela vår organisation som har fått så stora ramökningar. Det är för att vi politiskt tycker att det är viktigt.

– Det ska jag ge motståndarlaget cred för, för här har vi varit helt överens. Rakt över hela den politiska linjen tycker vi att skolan är viktig.

Det absolut viktigaste, enligt Tony Ring, är att man inte har planerat några som helst besparingar i skolans budget, varken i år eller nästa år. Han påpekar att det på andra håll sparas in mycket på skolpersonal som inte är lärare, som elevvärdar, rastvakter och vaktmästare.

– Då blir ju arbetsmiljön för lärarna mycket, mycket sämre.

Hur stora löneökningar det blir nästa år vill han inte spekulera i.

– Vi har en ambition att bli mer offensiva när det gäller lönebildning som hänger ihop med vår ambition att verkligen satsa på skolan. Det vi måste vänta in är vad man kommer överens om centralt. Det är helt avgörande.

Läs mer:

Lärarlönerna: Charlie Jarl ser fram emot nästa förhandlingLärarna åter till förhandlingsbordet – men utan större hopp

Artikeltaggar

ArbeteBudgetarKarlskogaKarlskoga kommunKommunalKommunstyrelsenLärareLönerModeraternaPrivatekonomiSocialdemokraternaSveriges LärareTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.