Hoppa till huvudinnehållet

FN-rapport: Värmeböljor ger sämre luftkvalitet

Publicerad:
Bränder i Kalifornien i USA i slutet av juli i år förstörde stora områden. Foto: Ty ONeil/AP/TT

Värmeböljan som drabbade Europa förra året ledde till ökade luftföroreningar. Klimatförändringar, extremvärme och luftföroreningar hänger ihop och måste angripas parallellt. Det står klart i en ny FN-rapport.

Klimatförändringar leder till fler och längre värmeböljor som påverkar människors hälsa negativt, men också får stora konsekvenser som torka och förstöra skördar. Dessutom kan perioder av extremvärme ge flera skogsbränder som i sin tur leder till kraftiga luftföroreningar, konstaterar FN:s meteorologiska organisation WMO.

”Klimatförändringar och luftkvalitet kan inte behandlas åtskilda. De går hand i hand och måste angripas tillsammans för att bryta den här onda cirkeln”, säger Lorenzo Labrador, en av WMO:s vetenskapliga chefer, i ett pressuttalande.

Dubbel effekt

Det är den fjärde årliga rapporten från WMO som nu lyfter fram samspelet mellan luftkvalitet och klimat. Gaser som bidrar till den globala uppvärmningen, som koldioxid och kväveoxid, kan också bidra till ökade luftföroreningar.

Slutsatserna är att klimatförändringarna triggar andra händelser som har förödande konsekvenser för luft och miljö. Det är alltså inte bara ökade temperaturer i sig som blir konsekvensen av uppvärmningen, enligt rapportförfattarna.

Snabb effekt

Medan klimatförändringar orsakade av växthusgaser är ett långsiktigt globalt hot så leder både bränder och luftföroreningar till ganska omedelbara negativa effekter för människor, djur och växter.

Enligt en ny sammanställning från EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus var juni, juli och augusti med stor marginal de varmaste som hittills uppmätts på jorden. 2023 väntas också blir det varmaste årets som har uppmätts på jorden.

”Skogsbränder har härjat över Kanada, orsakat tragisk förödelse i Hawaii och orsakat stora skador kring Medelhavet. Detta har lett till farliga nivåer av luftföroreningar för många miljoner människor och har lett att rökmoln har spridit sig över Atlanten till Arktis”, säger Petteri Taalas, WMO:s generalsekreterare.

Petra Hedbom / TT

Artikeltaggar

BränderEUFNFN-rapportKalifornienKanadaKlimatMeteorologiska världsorganisationenOlyckor och katastroferSkogsbränderUSAVäderVärmebölja

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.