Vid Nobelhallen i Karlskoga har ett antal byggbaracker ställts upp och dessa ska bli ledningsplatsen för hallrenoveringen och byggandet av badhuset. Men än kommer det att dröja innan byggprocessen är igång.
– Från måndag nästa vecka kommer projektorganisationen arbeta på plats. Den består av mig och projektledaren, Karin Rosén, samt folk från NCC:s organisation, berättar Sebastian Pisoni, biträdande projektledare.
Att arbetet nu äntligen drar i gång är efterlängtat men ännu dröjer det innan själva det handgripliga arbetet kommer igång.
– Det är jättekul att vara igång och att vara en del av resan vi gör i Karlskoga kommun. Den samhällsutveckling som sker nu har vi inte har sett sedan 60-talet. Det händer inte så ofta att man få ta del av en sådan här slutprodukt, säger Pisoni.
Hittills har el grävts till vad som ska bli de båda arbetsplatserna, det vill säga Nobelhallen och det nya badhuset. El har också dragits till barackerna eller bodetableringen som Sebastian Pisoni kallar den för. Bodarna kommer att agera som kontor och möteslokaler för tjänstepersoner som ingår i projektet.
Det är klart
Innan semestern blev det klart att med arkitekt, konstruktör och brandkonsult.
– Det blir arkitekten Liljevalls, konstruktören NCC teknik och hållbarhet samt brandkonsult i form av Brandskyddslaget från Karlstad.
Det har ställts höga krav på arkitekten ska ha rätt erfarenhet.
– De ska ha haft referensuppdrag som matchar Nobelhallen i komplexitet och badhuserfarenhet.
Arkitektfirman kommer att vara på plats när Nobelhallens och badhusets referensgrupper sätter sig ned för att jobba fram skallkrav och önskemål för byggnaderna.
– Vi ska köra referensgrupperna parallellt veckorna efter varandra i september-oktober. Då ska Nobelhallens verksamheter och deras personal få vara med och tycka till och likadant för Strandbadet och deras föreningar.
Det handlar om att det gått ett par år sedan projektplaneringen drog igång och behoven och önskemålen ser lite annorlunda ut idag.
– Vi vill fånga in den bästa slutprodukten vi kan för den peng som finns, säger Sebastian Pisoni.
Sedan tillkommer även lagkrav på exempelvis tillgänglighet och möjlighet att utrymma lokalerna. Det kommunens medpart, NCC, arbetar med är att ta in offerter. Det är för att få fram det Pisoni kallar för en laguppställning av konstruktörer som bland annat kommer att jobba med ventilation och rörläggning.
Kommande BIK-säsong
Att det kommit upp bodar utgör ingen fara för BIK:s kommande säsong.
– Vi jobbar med en tät dialog i det här projektet för att det här ska gå så smidigt som möjligt för de pågående verksamheterna. Det är en tuff utmaning för samtliga men den här kommande säsongen kommer inte verksamheterna att påverkas i allt för stor utsträckning.
Vad projektet har kostat hittills är svårt att säga men det kommer att bli tydligare i höst.
– Den ekonomiska biten är avhängd referensgruppen och vi hoppas ha landat i en projektplan i med ekonomi och utförandetid i oktober-november.
Utmaningen som kommunen och NCC står inför menar Sebastian Pisoni är allt annat än enkel.
– Man brukar säga att att det svåraste man kan bygga är vattentäta konstruktioner som badhus och vattenverk. I det här projektet är Nobelhallen så svårt det kan bli, badhuset är det lätta.
I nuläget tror kommunen att själva arbetet kommer att komma igång maj-juni nästa år.
Kontrakt skrivet med byggare – Nobelhallen och badhus betalas utan lån