Med sina cirka 500 flygtimmar och mellan 300 och 400 patientförflyttningar i månaden är Svenskt ambulansflyg många gånger livsviktigt. I toppen för flygets kommunalförbundet döljer sig en känd politisk Karlskogaveteran.
– Meningen med flygplanen är att de ska flyga sjuka och patienter till och från sjukhus så de ska inte stå still så länge, säger Ola Karlsson (M), ordförande för Svenskt ambulansflyg.
Att Karlskoga kommun är en av få delägare av Örebro airport ifrågasätts titt som tätt men för Ola Karlsson är ägandet en självklarhet av flera skäl.
– Vi har många företag som är utlandsägda och jobbar mot utlandet. Då är det väldigt viktigt att man kan ta sig in och ut om man vill flyga härifrån. Det är också en väldig viktig flygplats för att ta emot och skicka ambulansflyg. Vi kan få väldigt snabba transporter till specialistsjukvård.
Det är inte sällan ambulansflyget står mellan liv och död.
– Ska man få ett transplanterat hjärta, eller ett annat viktigt organ, är flyget avgörande, säger Ola Karlsson.
Alla Sveriges regioner ingår i kommunalförbundet, Svenskt ambulansflyg, som Ola Karlsson är ordförande för.
– Vi har sex flygplan som ska serva hela landet. Tanken är att fem av dem är i ständig beredskap och tre har beredskap på natten. Det sjätte har man i reserv för att kunna serva planen. De behöver plockas ned varje halvår för service.
När Ola Karlsson visar ett av planen som ingår i Svenskt ambulansflygs flotta är det, det sjätte planet. Det är på tillfälligt besök på Örebro flygplats för att visas upp för flygplatsdagens besökare. Men om det behövs är det redo att när som helst tas i bruk.
– Det står så att det kan åka iväg om det skulle krävas, berättar Ola Karlsson.
Kabinen är smal men kan snabbt göras om så att säten kan tas bort och att tre bårar kan få plats. Varje detalj i planet är väl uttänkt och ska kunna passa många olika patienter. För tidigt födda barn i transportkuvös spänns fast på planets bår och sedan finns tillgång till annan medicinsk utrustning som kan behövas. Just det här planet har en hiss som gör att det är lätt och smidigt att få upp patienten i planet.
– Det är en enorm skillnad och hissen uppskattas mycket. Andra plan har andra lösningar som inte är lika smidiga.
Flygande akutrum
Planet är ett flygande akutrum där allt som kan tänkas behövas ska finnas.
– En sjuksköterska följer alltid med om det skulle hända något och kan intubera för hand om det skulle behövas, berättar Ola Karlsson.
Vid olycksfall finns även specialistläkare med under transporten. Svenskt ambulansflyg utgår från Umeå med två plan, från Arlanda med två och Landvetter flygplats har ett plan och ett plan som står för service.
Ambulansflyget tar inte enbart hand om akuta fall där snabbhet är viktigt utan flyger även patienter mellan hemorten och större sjukhus.
– Regionernas behov ser väldigt olika ut. För Norrbotten är det här livsviktigt. Likaså för Gotland som flyger patienter till fastlandet. Västra Götaland använder ambulansflygplanet mycket för transplantationstransporter, berättar Ola Karlsson.
Han beskriver sitt uppdrag som ordförande som kuggen mellan politiken och organisationen.
– Jag översätter politiken för verksamheten och verksamheten för politiken.
I planets cockpit är det minimalt med plats för pilot och styrman men till skillnad från kommersiella plan är det öppet ut till kabinen. Det är något som piloten, Petra Jester, uppskattar.
– Jag har jobbet bakom en stängd cockpitdörr och mest bara varit chaufför men nu får man träffa folk på ett helt annat sätt , säger hon.
Själv flög hon linjetrafik i cirka 15 år och utbildade sig för 23 år sedan. Det ställs höga krav i jobbet som pilot och Petra Jester upplever att det kan behövas att hon är mer flexibel i sitt jobb nu än tidigare.
– Det roligaste är den mänskliga kontakten, att man gör skillnad i folks liv på ett sätt.
Själv utgår hon från Arlanda och på en dag kan hon få uppleva stora delar av Sverige.
– Vi får se både norra och södra Sverige och även delar av Norden men mest håller vi oss i den södra delen.
Ambulansflyget är fullt med medicinsk utrustning och måste som piloterna vara flexibelt för att kunna möta så många olika typer av vårdsituationer som möjligt. Behöver flyget kallas in ska det ske snabbt.
– Planet ska kunna vara redo på en timme och det kanske låter som lång tid men då ska patienten stabiliseras och åka från sjukhuset. Planet ska exempelvis byggas om inuti, berättar Ola Karlsson.
Det är många faktorer som ska koordineras under kort tid. Gäller det organ som ska flygas måste det koordineras med de patienter som ska få organen. De ska föras till samma sjukhus och ligga redo på operationsbordet. Detta under tiden då organen transporteras.
– Ett hjärta kan vara utanför kroppen i fyra timmar.
Ambulansflyget har stora befogenheter när läget är skarpt och kan stoppa all annan planerad flygtrafik eftersom tid ofta är en viktig faktor.
Att planen är så flexibla och fungerar både för patienter och personal ser Anders Fernlöf till. Han är medicinsk tekniker och projektledare.
– Det är svårt att hitta ambulansflyg av den här typen någon annanstans, säger han.
Är vi världsledande?
– Jag är väl inte rätt person som ska svara på det men hade jag varit amerikan hade jag sagt att vi är det, säger Fernlöf och skrattar och tillägger:
– Mig veterligen finns det ingen annan som håller samma kvalitet som vi.
Att Ola Karlsson gärna berättar och om flyget och ställer upp som testobjekt för att hissas upp i planet går inte att ta miste på.
– Jag är väldigt stolt över ambulansflyget.