Hoppa till huvudinnehållet

Försämring av kollektivtrafiken i Karlskoga

Publicerad:
Insändarskribenter menar att kollektivtrafiken i Karlskoga blivit sämre. Foto: Bengt Björk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den 25 augusti deltog ett 20 tal personer boende i Ekeby på Gösta Berlings väg , de flesta äldre på i ett möte som diskuterade kollektivtrafiken i Karlskoga. Den stora frågan var borttagandet av busshållplatser och busslinjer från Gösta Berlings väg.

Många av de boende i området har valt sitt boende utifrån det utbud av butiker i Ekeby och tillgången till bra kollektivtrafik, något som inte finns i dag.

För drygt ett år sedan försvann busshållplatserna ut till Selma Lagerlöfs väg.

Konsekvensen av förändringen blev att både stora delar av Ekebyområdet och Häsängen förlorade kollektivtrafiken. Vid förändringen förlorade också besökare till Boda Borg och företagen i området möjligheten att resa med allmänna kommunikationer.

Boende i området är medvetna om att de inte är ensamma att förlora närheten till en busshållplats. Det drabbade även många andra områden i Karlskoga.

Genom de senaste åren har samhällets planeringsfunktioner dramatiskt förändrat strategierna för kollektivtrafiken. Den resvaneundersökning som gjordes under tidigt 2000 tal var närheten till busshållplatsen avgörande för intresset att resa kollektivt. Detta har nu bytts till strategin att det skall vara längre till busshållplatser, att restiden skall vara så snabb som möjligt så att passagerare mångas gånger inte hinner sätta sig innan bussen börjar rulla.

Kollektiv trafikens huvudsyfte har blivit transporter till och från arbete och studier.

Andra resenärer har prioriterats ner. Vilket bl.a. leder till att många äldre blir isolerade och beroende av andra för att kunna besöka sjukvård och kunna handla.

Boende i Ekeby området har numera tillgång till Flex trafik, men vid mötet den 25 augusti framkom kritik mot systemet att det bara går på vardagar fram till klockan 17 00.

Har man ett läkarbesök eller annan tidsbokning är Flex trafiken inte ett alternativ då det inte finns någon fast tidtabell i systemet och att det ofta finns dålig tillit hos resenärer som provat.

För kommuninnevånare som bor i olika stadsdelar i Karlskoga är det viktigt att veta vilka förutsättningar som gäller över tid. Förändrar man sitt boende som äldre och väljer att flytta till en lägenhet där det finns goda allmänna kommunikationer får inte samhällets planeringsfunktioner plötsligt rycka undan de förutsättningar som finns till ett aktivt och tryggt åldrande den dag man inte längre kan gå, cykla eller har tillgång till egen bil

Karlskoga kan bättre!

Boende inom bostadsrättsföreningen Karlskoga hus nr 11

Artikeltaggar

EkebyGösta Berlings vägKarlskogaKollektivtrafikTrafik