Hoppa till huvudinnehållet

Servicehus vid nya bryggan lyfts på plats: ”Nu händer det grejer”

Publicerad:
Martin Hårsmar (M) och projektledaren Daniel Berg visar duscharna i det nya servicehuset vid bryggan i småbåtshamnen.
Martin Hårsmar (M) och projektledaren Daniel Berg visar duscharna i det nya servicehuset vid bryggan i småbåtshamnen. Foto: Helena Lundberg

Inom några veckor räknar man med att besökare och passerande vid nya båthamnen ska kunna använda det moderna servicehuset som nu lyfts på plats.

– Nu händer det grejer här, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Martin Hårsmar (M) på plats vid Strandvallen.

– Det här är en av pusselbitarna som faller på plats nu. Vi har småbåtshamnen, det är toalettbyggnaden och aktivitetsparken nästa år, säger kommunens projektledare Daniel Berg.

Det servicehus som man planerat och budgeterat för redan i bygget av den nya bryggan i båthamnen anlände under torsdagens morgon.

– Tanken är att man ska kunna nyttja servicehuset om man är nere vid bryggan och grillar, är i aktivitetsparken när den öppnar eller bara går förbi, säger Hårsmar och fortsätter:

– Närmaste toalett är ganska långt härifrån och här har blivit en ny samlingsplats.

Med hjälp av kran lyfts de båda modulerna av lastbilen.
Med hjälp av kran lyfts de båda modulerna av lastbilen. Foto: Helena Lundberg

Hårsmar menar att politiken är med och ger möjligheten till utvecklingen i budgetbesluten, men sen lämnar de över taktpinnen till tjänstemännen.

– Vi går inte in i alla detaljer, det får expertisen ta hand om, säger Hårsmar.

Duschar

I den större modulen finns två toaletter varav den ena är anpassad för rullstol, men båda har automatiska dörröppnare.

På kortsidan finns två duschar där den som tagit sig ett dopp i sjön enkelt kan skölja av sig efteråt. Och det kommer även finnas vattenutkast där besökare enkelt kan fylla på sin vattenflaska.

Den mindre modulen kommer fungera som förråd och där tekniken monteras.

Om 3-4 veckor räknar man med att alla justeringar och inkopplingar ska vara klart.

– Allt invändigt med vatten, avlopp och el ska monteras. Modulerna ska kopplas ihop och sen ska vi montera taket på byggnaden, säger Berg.

På taket kommer man som med all nybyggnation montera solceller, en politisk policy man beslutat om i Karlskoga kommun och något man alltid lägger in från början i ekonomiska kalkyler.

Nattstängt

Driftkostnaderna för servicehuset är låga och är relativt underhållsfritt, framförallt tack vare automatiska munstycken som spolar av såväl golv som toaletter.

– Vi kommer förstås behöva titta till det ändå, men det har den senaste tekniken som man kan tänkas behöva ha, säger Berg.

”Hela området har blivit väldigt, väldigt bra”.
”Hela området har blivit väldigt, väldigt bra”. Foto: Helena Lundberg

Byggnaden kommer vara öppen för allmänheten vår, sommar och höst. Vintertid kommer servicehuset vara tillbommat och det kommer inte heller vara öppet dygnet runt.

– Det kommer vara låst nattetid, men exakta tider när det ska vara upplåst på kvällar och helger måste vi se över, säger Berg.

Parallellt med att servicehuset kommer på plats fortsätter arbetet med att färdigställa aktivitetsparken samt den strandpromenad som ska gå från Strandvallen till Näset.

– Jag tycker att hela området har blivit väldigt, väldigt bra när man ser på helheten och på hur saker börjar komma på plats, säger Hårsmar.

Kostnaden för servicehuset är 2,5 miljoner kronor, en budgeterad summa som man räknar med ska hålla.

Kommunen bygger aktivitetspark: ”Förhoppningen är att vi ska öppna den redan i år”

Artikeltaggar

Karlskoga kommunMartin HårsmarModeraternaSamhälleSolcellerTeknikVAVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.