Hoppa till huvudinnehållet

Ansvar, förstärkning och modigare chefer – så vill oppositionen vända skutan

Publicerad:
Oppositionspartierna har en del idéer kring hur man ska komma tillrätta med underskottet i socialnämnden.
Oppositionspartierna har en del idéer kring hur man ska komma tillrätta med underskottet i socialnämnden. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det stora underskottet i Degerfors socialnämnd på nästan 20 miljoner var förstås något som lyftes på kommunstyrelsens första möte för hösten. Idéer om vad som kan göras finns och oppositionen har, utan att de tycker sig ha fått gehör dryftat tankar kring det.

Sverigedemokraternas Peter Nyström tycker socialnämndens minusprognos på 19,6 miljoner kronor är sorglig och han tycker det är tydligt att organisationen inte fungerar.

– Förvaltningen gör inte vad politiken bestämt, så enkelt är det och då blir resultatet därefter. De har en resa att göra inom socialförvaltningen helt klart. Jag vill påstå att det som krävs och som vi måste ha är modigare chefer som tar ansvar och törs begära och påvisa för medarbetare vad som ska göras och inte göras, säger Nyström.

– Jag märker det från annat perspektiv eftersom jag är anhörig och jag ser vad som fungerar och inte i hemtjänsten. Jag har påpekat tydliga saker som inte alls gör det konstigt att hemtjänsten är dyr, men inget händer, säger han vidare.

Pratar inte med varann

Nyström menar att planering och bemanning fallerar.

– Man pratar inte med varandra. Först kommer det en från hemtjänsten i en bil och hjälper personen att duscha, halvtimmen efter den åkt så kommer en annan i ännu en bil från hemtjänsten med matlåda till personen. När man ser det nedifrån inser man att det inte bara är att hålla på och prata om ledningsgrupper och byte av chefer, det här måste få genomslag hela vägen ner, säger Nyström.

Peter Nyström (SD) vill se modiga chefer.
Peter Nyström (SD) vill se modiga chefer. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men politisk säger man ”det känner vi till” men man måste ta tag i det, för nu händer ingenting. En annan fråga man kan ställa är, hur många bilar har vi inom hemtjänsten egentligen och varför går det åt så många? Jo för att de agerar som de gör och detta är bara ett exempel bland många andra, säger Nyström.

Hittar ursäkter

Ann Alvenfors (C) menar också att beslut som togs 2020 att chefer skulle ha ekonomiskt ansvar inte efterföljs, att man hela tiden hittar ursäkter till varför det blir stora underskott.

– Mitt förslag är att personalen ges mer ansvar, för de på golvet har mest möjlighet att påverka arbetssätt och går vi tillbaka till det så trivs folk på jobbet. För längesen hade de brukarna på en tavla och så satte de själva upp vem som skulle gå till dem. Så gör man nu i Gullspång. Då behöver man inte gå till så många olika, behöver inte lära sig så många och blir effektivare, säger Alvenfors och fortsätter:

Ann Alvenfors (C) anser att personalen själva bäst kan planera hos vilka vårdtagare de ska jobba.
Ann Alvenfors (C) anser att personalen själva bäst kan planera hos vilka vårdtagare de ska jobba. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det blir mindre stress då man kan sina gamla, som då mår bättre och det gör även personalen då, som inte blir sjukskriven lika ofta. De gamla blir också smidigare att jobba med, då de inte behöver förklara allt och dessutom ser personalen snabbare om nån mår bättre eller sämre.

Gruppens ansvar

Alvenfors säger att det dock är viktigt att man kan komma in som vikarie, att det ska finnas en plan så man kan läsa in sig om någon är sjuk.

– Men nu får de i telefon besked av planerarna vad de ska göra och de kan inte veta allt, det blir ofta missförstånd. Vettigare är att de i arbetsgruppen får ta ansvar om vem de går till, säger Alvenfors och tillägger:

– Men jag är inte med i socialnämnden och det ska förstås tas upp där. I kommunstyrelsen hade ordföranden färdigt förslag som skulle fram och det var knappt något att diskutera, för så är jargongen.

Nya tjänster

Johanna Svärd (S) tog upp det Socialdemokraterna och Centerpartiets yrkade på i sitt budgetförslag, som inte gick igenom, att 1,2 miljoner kronor flyttas till socialnämnden för att förstärka med två tjänster.

Johanna Svärd (S) lyfta det S och C föreslog i budgetarbetet, om förstärkningar inom socialförvaltningen.
Johanna Svärd (S) lyfta det S och C föreslog i budgetarbetet, om förstärkningar inom socialförvaltningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Den ena tjänsten ska utveckla och effektivisera socialtjänstens verksamhet för att möta ökade kostnader för placeringar inom familje- och individomsorg samt vikariekostnader och sjukfrånvaro. Den andra ska fokusera på att förbättra arbetsmiljön så att socialtjänsten ses som en attraktiv arbetsplats, för att behålla och rekrytera kompetenta medarbetare samt införa ny teknik som underlättar och effektiviserar verksamheten.

– För vi mister kompetens idag genom att undersköterskor säger upp sig, säger Svärd.

Planerade möten

Enligt ett pressmeddelande från Degerfors kommun har kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) och vice ordförande Anna Nordqvist (M) med anledning av underskottet planerat ett antal möten.

Det första mötet hölls med socialnämndens ledamöter i augusti och nästa kommer hållas 12 september med Kommuninvest. Den 18 september håller kommunstyrelsens arbetsutskott ekonomi ett möte där samtliga förvaltningschefer och vd:ar i Degeforsbolagen är inbjudna.

Artikeltaggar

Ann AlvenforsCenterpartietDegerforsGullspångHemtjänstIFOJohanna SvärdKommunstyrelsenModeraternaPeter NyströmPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVänsterpartietVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.