Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt skatt på drivmedel

Publicerad:
Oscars Sjöstedt (SD) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar sänkt skatt på bensin och diesel från 2024.
Oscars Sjöstedt (SD) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar sänkt skatt på bensin och diesel från 2024. Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen vill sänka skatten på bensin med 1 krona och 64 öre per liter 2024. Dieselskatten sänks med 43 öre per liter.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kallar nyheten "viktig, nödvändig och efterlängtad".

– Vi vet att det är väldigt tungt för många familjer just nu, säger hon på en pressträff.

SD:s Oscar Sjöstedt framhåller att drivmedelspriserna gått upp.

– Det inskärper bara behovet av att vi genomför den här typen av åtgärder, för det är väldigt höga priser nu, säger han.

Att sänkningen blir större för bensin beror på att regeringen från årsskiftet räknar med att sänka reduktionsplikten på bensin och diesel till sex procent – något som väntas få störst effekt på dieselpriset.

Att tyngdpunkten läggs på bensinen är därmed "rätt och rimligt" säger Sjöstedt, eftersom de flesta personbilar fortfarande är bensinbilar.

Regeringen och SD är även överens om fortsatt sänkt skatt på jordbruksdiesel.

Totalt kostar skattesänkningen av bränsleskatterna staten 6,48 miljarder 2024, uppger Sjöstedt.

Artikeltaggar

DieselEbba BuschEkonomiKristdemokraternaOscar SjöstedtPolitikSkatterSverigedemokraternaTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.