Hoppa till huvudinnehållet

Slut med uppkörningar i Kristinehamn – Trafikverket valde Karlskoga istället

Publicerad:
David Englund, Henrik Granfeldt och Per Petersson från Kristinehamns bilskola, en del av Karlstads trafikskola.
David Englund, Henrik Granfeldt och Per Petersson från Kristinehamns bilskola, en del av Karlstads trafikskola. Foto: Magnus Carlsson

Vid årsskiftet kommer blivande körkortstagare i Kristinehamn inte längre att kunna genomföra sina körprov på hemmaplan. Trafikverkets nya organisation innebär att de istället får åka till Karlskoga eller Karlstad.

Både Arvika, Säffle och Sunne får däremot behålla sina körprov.

Trafikverket drog redan vid halvårsskiftet in möjligheten att göra teoriprovet, eller kunskapsprovet som är den officiella benämningen, i Kristinehamn. Och vid årsskiftet försvinner alltså också uppkörningen, körprovet, från stan. Ett bakslag för alla kristinehamnare som står i begrepp att ta sitt B-körkort.

– Tillgängligheten minskar. Ett avbräck för våra kunder, säger David Englund på Karlstads trafikskola som sedan i vintras äger Kristinehamns bilskola.

– Redan när vi köpte bilskolan i Kristinehamn vid årsskiftet visste vi att verksamheten var under lupp och att en validering av Kristinehamn och Karlskoga skulle göras. Men beslutet att lägga ner en av provorterna har vi vetat om i högst en månad, fortsätter David Englund.

Trafikverket väljer att satsa krutet på Karlskoga i fortsättningen. Förklaringen som David Englund och hans kollegor har fått är att Trafikverket med hjälp av en konsult har gjort en opartisk bedömning av de två orternas förutsättningar. Man har bland annat tittat på lokaler och trafikmiljö.

Jens Yttergren på Trafikverket säger att man ser indragningen av förarproven i Kristinehamn som delar av en verksamhetseffektivisering.

Köerna har tidigare varit långa för att få ta körkort. Men de köerna blir inte längre på grund av indragningen av körproverna i Kristinehamn, enligt Trafikverket.
Köerna har tidigare varit långa för att få ta körkort. Men de köerna blir inte längre på grund av indragningen av körproverna i Kristinehamn, enligt Trafikverket. Foto: Erik Simander/TT

Vad var det som gjorde att ni valde Karlskoga?

– Det var många saker. Vi tittade på hur mycket folk det bor i området, transportsätt, tryggheten för personalen, restider för personalen, lokalernas utformning och placering. Det är ganska många parametrar som har vägts in och till slut föll valet på Karlskoga, säger Jens Yttergren.

Han tror inte att beslutet att dra in förarproven i Kristinehamn kommer att påverka kötiderna nämnvärt. En av anledningarna till detta förklarar han med att dagens körkortstagare redan är mycket flyttbara och söker sig dit där det finns tid och plats, även om det kräver en del resande.

– För körproven varierar kötiden lite, men just nu skulle jag säga att kötiden ligger på sex veckor i snitt och det är lägre än för några år sedan. Sedan varierar det givetvis lite över landet. För kunskapsproven är kötiden mycket kortare.

Att som kristinehamnare inte längre kunna köra upp i Kristinehamn – är det en försämring?

– Nej, när du tar ditt körkort så följer du en viss utbildningsplan som täcker in alla områden. Att göra körprovet är inte svårare i en annan stad, svarar Jens Yttergren.

Uppkörning. Genrebild.
Uppkörning. Genrebild.

David Englund och hans kollegor är besvikna och lite förvånade över Trafikverkets beslut, men hoppas ändå att det ska lösa sig.

– Våra intentioner är att fortsätta hjälpa våra elever precis som vanligt på plats i Kristinehamn. Huvuddelen av utbildningen kommer att förläggas i Kristinehamn. Sen blir det väl så precis på slutfinishen att vi kommer att köra lite med våra kunder där de senare ska göra sina körprov, säger han.

I Värmland kommer man även i fortsättningen att kunna göra körprov i Arvika, Säffle och Sunne.

Redan för 20 år sedan var det tal om att dra in körproven i Kristinehamn, men då togs förslaget tillbaka efter massiv kritik från flera håll.

Läs också:

Kommunen rasar: Trafikverket på väg att dumpa Karlskoga

Artikeltaggar

KarlskogaKarlstadKörkortKristinehamnTrafikTrafikskolorTrafikverketUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.