Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen: ”Vi har alltid ett möte med personen i fråga”

Publicerad:
Arbetsgivaren Karlskoga kommun menar att man gjort enligt regelboken i utredningsarbetet och haft möten med arbetstagaren.
Arbetsgivaren Karlskoga kommun menar att man gjort enligt regelboken i utredningsarbetet och haft möten med arbetstagaren. Foto: Helena Lundberg

Professorn i arbetsrätt Mikael Hansson förklarar vad som krävs för att få avskeda en arbetstagare, men också vad arbetsgivaren måste göra för att allt ska gå rätt till. Och kommunens förhandlingschef ger arbetsgivarens svar på händelsen.

Mikael Hansson, professor i arbetsrätt vid Uppsala universitet, förklarar att arbetsgivaren har i rättsliga termer rätt att avskeda om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.

Han menar att Arbetsdomstolen ofta godtar avsked om det handlat om förskingring, men poängterar att det är arbetsgivaren som ska bevisa att arbetstagaren faktiskt gjort det som denne anklagas för. Och att det i det här fallet att arbetsgivaren ska visa att arbetstagaren medvetet försnillat pengar än om hen ”bara” slarvat med kvitton.

– Det låter som om det är framförallt här det kan brista. Arbetsgivaren verkar ju ha gjort en utredning och menar sig säker på sin sak, men om det blir tvist i domstol hamnar bevisbördan på denne. Det vore ju också rimligt att lägga fram det innan man faktiskt avskedar, så att arbetstagaren kan försvara sig, säger Hansson och fortsätter:

– Det borde vara en del av utredningen att tala med arbetstagaren, även om det inte finns några formella krav eller så.

Han menar också att arbetsgivaren på arbetstagarens begäran måste uppge skälet för avskedet och att denne och aktuellt fackförbund ska underrättas en vecka i förväg för att ges möjlighet att överlägga med arbetsgivaren.

– Det påverkar inte egentligen avskedets giltighet, men det kan finnas en del formella fel, säger Hansson.

Fått hjälp

Vid kontakt med kommunens förhandlingschef på personalavdelningen Elisabeth Högfeldt menar hon att direkt vid kännedom om det inträffade startades mycket riktigt en utredning.

– I utredningsfasen har vi alltid ett möte med personen i fråga som berörs och man får då också ta med sig en facklig företrädare. Och det har gjorts i det här fallet också, säger Högfeldt.

Hon menar att det i deras utredning finns de bevis som man anklagat arbetstagaren för och bekräftar att en polisanmälan är gjord.

– Utredningen som vi gjort visar på hur vi går vidare och i det här fallet blev det ett avslut. Vi har också varit i kontakt med SKR i den här utredningen för att få hjälp på vägen, säger Högfeldt.

Professor Mikael Hansson förtydligar också att polisutredningen inte heller är helt kopplat till avskedsfrågan, men att en fällande dom är ett bra argument för arbetsgivaren. Den kan dock inte ses som ett bevis i sig, liksom att en friande dom inte automatiskt avgör avskedsfrågan.

Läs också:

Avskedad efter tjugo år i kommunen: ”Det är som att bli utslängd i kylan”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenArbetsgivareKarlskoga kommunUppsala universitetUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.