Hoppa till huvudinnehållet

Linus Mårtensson optimist i SIK:s kvaljakt: ”Vi har absolut chansen”

Publicerad:
Linus Mårtensson spelar en viktig roll i Strömtorps IK:s defensiv.
Linus Mårtensson spelar en viktig roll i Strömtorps IK:s defensiv. Foto: Tomas Nilsson

Strömtorps IK är med i kampen om en kvalplats till division 2.

– Vi har absolut chansen, säger Linus Mårtensson inför lördagens hemmamöte med Värmbol.

Han är inne på sin andra säsong i SIK. I fjol blev det nästan identiskt som året innan för laget: 2021 säkrades fortsatt division 3-spel i sista omgången, i fjol i näst sista.

En tänkbar anledning till att SIK förvandlats från ett lag på tabellens undre halva till en utmanare i toppen är att de yngre spelarna fått mer tid på sig att växa in i seniormiljön.

Bland andra Linus Mårtensson, som spelade i allsvenskan med både P17- och P19-laget i Degerfors IF innan han kom till SIK. Nu märks det tydligt att de behärskar division 3-nivån mycket bra, och möjligtvis till och med kan vara redo att redan inför nästa år ta sig upp ett steg.

Trivs tillsammans

– Jag ser egentligen inga större skillnader i truppen, det är spelare som kommit samtidigt som det är spelare som gått. Att vi trivs väldigt bra tillsammans och har roligt tror jag är en viktig förklaring till framgångarna. Vi är en tajt grupp där alla kan vara med alla.

SIK har i år kombinerat en mycket gedigen defensiv med en effektiv offensiv.

– Vi försvarar oss väldigt bra framför egen box och är svåra att skapa chanser mot och göra mål mot. När vi får chanser framåt brukar det oftast bli mål.

Klok spelare

Tränaren Niclas Mendritzki är, förstås, mycket nöjd med Mårtenssons utveckling.

– Han har växt under året. Det är en klok spelare med ett bra tillslag, säger ”Mende”.

Jimmy Andersson, som tillsammans med backklippan Christoffer Wiktorsson är assisterande tränare, tillägger:

– En mycket bra passningsspelare är han också.

Mårtensson njuter

Med fem omgångar kvar att spela går nu SIK, som tog sig an säsongen med målsättningen att förnya division 3-kontraktet, in i en mycket intressant period.

– Jag njuter. Det är sjukt roligt att vi är med så högt upp. Det är såna här matcher man tränar för hela året för att få spela, säger Mårtensson.

Svårslaget hemma

Närmast, på lördagseftermiddagen, väntar match mot Värmbol hemma på Strömtorps IP där SIK tappat poäng i endast två matcher: det mållösa derbyt mot KB Karlskoga och när tabellettan IFK Kumla vann med 2–0.

Därefter är det KB borta. Och i omgången därpå kan det, om SIK fortsatt utmanar Adolfsberg då, bli en väldigt viktig match hemma mot just Adolfsberg.

I omgång 21 handlar det om bortamatch mot Grums innan det i sista omgången är hemmamöte med Köping.

Rejält pressade borta

När SIK spelade borta mot lördagens motståndare Värmbol under våromgången saknades Mårtensson i laget. Det blev då seger med 2–1.

– Vi kunde haft en större ledning än 2–0 efter första halvlek, kommer Mendritzki ihåg.

– I första halvlek var vi bra, i andra var vi rejält pressade, tillägger han.

SIK kommer närmast från en 1–0-seger i Eskilstuna mot City då Danny Derbas, som är avstängd mot Värmbol, tidigt nickade in det som visade sig bli matchens enda mål.

Viktigt även för KB

På lördagseftermiddagen spelar KB Karlskoga, i andra delen av tabellen, en viktig bortamatch mot ett annat bottenlag: Torsby IF.

KB har fyra poäng upp till Eker, som har mycket bättre målskillnad, på kvalplats. Det är nio poäng till Värmbol ovanför strecken i botten.

KB förlorade vårsäsongens hemmamöte med Torsby, som lämnade Nobelstadion med tre poäng efter att ha gjort matchens enda mål.

I senaste omgången fick KB nöja sig med 2–2, efter 2–0-ledning, hemma mot Köping.

Strömtorps matchvinnare avstängd till mycket viktig matchTredje raka för SIK – som hakar på i kampen om kval: ”Nu siktar vi ju uppåt”KB hoppas på publikfest i derbyt – en viktig match på flera sätt för klubbenSIK lånar från KB – får pappa som tränare: ”Ingen skillnad mot någon annan”KB Karlskogas jakt på ”serieseger” – Blom om hur drömmen ska bli verklighet

Artikeltaggar

Division 3 västra SvealandFotbollKB KarlskogaNiclas MendritzkiStrömtorps IKStrömtorps IP

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.