Hoppa till huvudinnehållet

Många läser till lärare mitt i livet

Publicerad:
Högskolestudier lite senare i livet är för många lika med lärarstudier. Arkivbild. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Nästan var femte person som studerar på högskola är "mitt i livet-student", det vill säga mellan 35 och 54 år. Det är en stor grupp, omkring 97 000 personer enligt en rapport från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Mer än 15 00 av dem pluggar till lärare och mer än 7 000 pluggar till sjuksköterska. De två utbildningarna är de absolut vanligaste programvalen. Men det är ännu vanligare bland mitt i livet-studenterna att läsa en eller flera kurser, och då är teknikinriktade kurser mest förekommande.

Statistiken är från 2021, det vill säga innan omställningsstudiestödet infördes. Stödet ska underlätta för personer med arbetslivserfarenhet att bredda sin kompetens eller omskola sig.

Artikeltaggar

HögskolorKurserLärareSkola och utbildningUHRUniversitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.