Hoppa till huvudinnehållet

Filmskaparens hjärta klappar för hemstaden: ”Jag är Karlskoga-kär”

Publicerad:
Marcus Carlsson är filmskapare, regissör och manusförfattare från Karlskoga som numera bor i Göteborg. Just nu är han aktuell med långfilmen Biodlaren som ska spelas in under nästa år. Foto: Ylva Westerlund

Han använder hemstaden Karlskoga som en stor inspirationskälla, involverar skådespelarna i manus och tror att det allmänna suget efter biofilmer är på väg tillbaka.

Filmskaparen Marcus Carlsson, 39, berättar om sin kommande film Biodlaren och tipsar om filmerna han inte klarar sig utan.

När vi intervjuade Marcus Carlsson förra sommaren var tanken och förhoppningen att hans tredje långfilm Biodlaren skulle spelas in i år, men planerna har skjutits upp.

– Det kom så abrupt när vi fick stödet i november och vi ville slipa mer på manus förklarar Marcus Carlsson.

Arbetet med filmen är fortfarande i full gång.

– Vi skriver en ny version nu och det kan bli en version till. Mitt arbetssätt är väldigt kollaborativt och jag involverar skådespelarna i manus.

Hedvig Nilsson, 13, från Arvika spelar en av rollerna i Marcus Carlssons nästa långfilm ”Biodlaren”.
Hedvig Nilsson, 13, från Arvika spelar en av rollerna i Marcus Carlssons nästa långfilm ”Biodlaren”. Foto: Antonio Ikovic

I sommar har produktionen haft flera workshops för att skådespelarna ska komma närmare varandra. Marcus Carlsson pratar gott om den unga talangen Hedvig Nilsson från Värmland. Hon spelar dotter till rutinerade Adam Lundgren, som vi till exempel kunnat se i ”Vår tid är nu” och ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

– Hedvig är bara 13 år och har tillfört mycket till den här filmen. Vi hade casting i Arvika och jag är så himla glad att hon kom dit.

De har också besökt biodlaren Chelsea Lööw i Karlskoga för att lära sig mer om yrket.

Hur kom idén om att göra ”Biodlaren” till?

– Jag har hållit på med den här filmen sedan 2015 och det är en personlig historia om hur man känner kring en anhörig som är sjuk och hur man ska prata om det. Det har varit en organisk process och jag har inte stressat fram den.

Marcus Carlsson växte upp i Aggerud i Karlskoga och gick på Skrantaskolan.

– Jag hyrde filmer på Casablanca, där hängde jag och mina kompisar hela tiden. Det är ett stort filmintresse som skapades där.

Marcus gick sedan gymnasiet i Örebro, eftersom teaterlinjen fanns där och 2009 började han på filmskolan i Göteborg, där han fortfarande bor kvar.

– Nu har jag varit frilans i tio år. Det är kul. Jag har haft tur eftersom jag jobbar med teater också och håller det mer i rullning.

Marcus Carlsson inspireras av hemstaden och tänker tillbaka på skoltiden när hans stora filmintresse växte fram bland hyllorna på Casablanca.
Marcus Carlsson inspireras av hemstaden och tänker tillbaka på skoltiden när hans stora filmintresse växte fram bland hyllorna på Casablanca. Foto: Ylva Westerlund

En av Marcus kortfilmer, ”Sista dagen på jobbet” där hans mamma spelar huvudrollen, spelades in i Karlskoga och har visats i Frankrike. Några av hans filmer har även visats i länder som Finland, Ukraina och Mexico.

– Landet den visas i beror på vilken film det är, ”Sista dagen på jobbet” handlar om pension, vilket är en väldigt laddad fråga i Frankrike just nu, säger Marcus Carlsson.

Vad tror du om framtiden inom film?

– Jag tror att filmen är på väg tillbaka, folk är sugna att gå på bio igen.

Vilka filmskapare ser du upp till?

– Här i Sverige beundrar jag Mika Gustafson och Fanni Metelius.

Vilka filmer har du inspirerats av i tidigare projekt?

– Jag är ju filmnörd, så det är svårt att bara säga en, men jag har tänkt mycket på amerikanska indiefilmer och amerikanskt drama, som ”In the Bedroom”.

Fakta

Marcus Carlsson

Ålder: 39

Bor: Göteborg, men uppväxt i Karlskoga

Tidigare filmer och pjäser i urval: Kortfilmen ”Sista dagen på jobbet”, långfilmerna ”Kärlek och vilja” samt ”Din barndom ska aldrig dö”. Hösten 2022 regisserade han två pjäser, ”Små äktenskapliga brott” och ”Helen och Agnes”, som visades på Borås stadsteater samt Göteborgs stadsteater.

Aktuell med: Biodlaren, långfilm som spelas in under nästa år. I höst är det även nypremiär på Hagatetaern i Göteborg för pjäsen ”Jag ser allt du gör” baserad på en bok av Annika Norlin, där Marcus Carlsson regisserat och skrivit manus.

Marcus filmer utspelas alltid i mindre städer. Han menar att svenska småstäder, som Karlskoga, påminner om amerikanska motsvarigheter.

– Jag blir uttråkad när det handlar om storstäder. Mina filmer handlar alltid om Karlskoga – det går inte att filma dem i en storstad. Jag har alltid gillat blickarna, nyfikenheten och patriotismen.

Kärleken till hemstaden är påtaglig och Marcus berättar att det finns ”extremt många” filmer och bilder i hans telefon från platser Karlskoga, där han samlat inspiration och gärna vill spela in film.

– Det dyker upp platser hela tiden. Det finns en trappuppgång som är otroligt fin och jag gillar även området bakom stadshotellet och skogen vid Rävåskullen.

Mina gamla kompisar säger att staden är ”ful”, men jag kanske är blind och ser inte det.
Marcus Carlsson, filmskapare

Inspelningen av Biodlaren kommer främst att hålla till i Arvika och Åmotfors i Värmland och i trakterna kring Gullspång, men Marcus Carlsson hoppas att de kan spela in i Karlskoga också.

– Tyvärr har jag svårt att bo här på grund av jobbet, annars hade jag väldigt gärna bott här, men jag brukar alltid ta med skådespelarna hit.

Han utvecklar:

– Jag är Karlskoga-kär. Mina gamla kompisar säger att staden är ”ful”, men jag kanske är blind och ser inte det. Karlskoga har någon energi.

Läs också:

Karlskogaregissör spelar in långfilm i GullspångMarcus Carlsson från Karlskoga om nya filmen: ”Det känns väldigt kul”Marcus Carlsson gör ny film i KarlskogaKarlskogaregissör gör ungdomsdrama på GöteborgsscenKarlskogaregissör vann stort: "jättekul och hedrande"Premiär på Marcus Carlssons nya dramaVärmländska filmare lyfts fram på Göteborgs filmfestival
Fakta

Filmnörden Marcus Carlsson tipsar

”Några filmer har har svårt att klara mig utan”:

Trollkarlen från Oz (1939)

En plats i solen (1951)

Nakna nerver (1950)

Eraserhead (1977)

Le Belle et la bette (1946)

Förspillda dagar (1946)

Eyes Wide shut (1999)

Lone star (1996)

Här har du ditt liv (1966)

Somewhere (2010)

Singin’ in the Rain (1952)

Sömnlös i Seattle (1993)

Artikeltaggar

Adam LundgrenAnnika NorlinArvikaFilmFilmerGöteborgKarlskogaMarcus CarlssonNöje/KulturSkådespelareTeater

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.