Hoppa till huvudinnehållet

Nedskärningarna i vården: ”Hade kunnat undvikas”

Publicerad:
Region Örebro län står inför att behöva spara in 414 miljoner kronor i vården.
Region Örebro län står inför att behöva spara in 414 miljoner kronor i vården. Foto: Region Örebro län

Moderaterna är allt annat än glada för planen som styret i Region Örebro län föreslår för att lösa underskottet i vården. Besparingen på 414 miljoner kronor är något som M tycker Socialdemokraterna är direkt ansvariga för.

– Jag är övertygad om att en stor del av de besparingar som nu är nödvändiga hade kunnat undvikas om man tidigare hade tagit problemet på allvar, skriver Anna Nordqvist (M), oppositionsråd och hälso- och sjukvårdsnämndens andra vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Under torsdagen presenterade hälso- och sjukvårdsförvaltningen ett förslag för hälso- och sjukvårdsnämnden om en utvecklingsplan för att lösa det stora underskottet som regionen står inför.

Underskottet menar Nordqvist motsvarar 522 årsarbetare och hon tar på nytt upp att vårdpersonal måste få ägna sig åt att ge vård och inte administrativa frågor. Anna Nordqvist menar att opposition föreslagit lösningar på problemen utan att få gehör från styret, bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Jobba annorlunda

Om verksamheterna skulle ha getts möjlighet att jobba annorlunda, som Nordqvist uttrycker det, skulle organisationen ha kunnat producera mer utan några kostnadsökningar

– Det innebär inte att våra medarbetare ska jobba hårdare, de gör ett fantastiskt jobb redan. Men de skulle få möjlighet att jobba smartare och på ett mer effektivt sätt, skriver Nordqvist.

”Det här kommer bli jättetufft både för organisationen och politiken. Det känns fruktansvärt frustrerande”, skriver Anna Nordqvist (M), oppositionsråd och hälso- och sjukvårdsnämndens andra vice ordförande, i ett pressmeddelande.
”Det här kommer bli jättetufft både för organisationen och politiken. Det känns fruktansvärt frustrerande”, skriver Anna Nordqvist (M), oppositionsråd och hälso- och sjukvårdsnämndens andra vice ordförande, i ett pressmeddelande. Foto: Per Lindgren

Moderaterna med Nordqvist i spetsen tycker att det finns problem med ineffektivitet i regionens administration där det enligt dem finns svårjobbade och krångliga system som inte kommunicerar med varandra.

De tycker att det anställs för få läkare och för lite vårdpersonal jämfört med hur många som anställs i regionen för att jobba med administration. Under torsdagen informerades nämnden om att närmare 260 årsarbetare anställts under 2023. Där är det 61 årsarbetare som är handläggare, administratörer och chefer. Siffran tar inte med medicinska vårdadministratörer.

– Samtidigt ökande antalet läkare bara med 24,9 årsarbetare och antalet sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor med 18,5 årsarbetare. Det är ohållbart att regionen har en sådan svällande administration, särskilt i ett läge med tuff ekonomi, skriver Nordqvist och tillägger:

– Det här kommer bli jättetufft både för organisationen och politiken. Det känns fruktansvärt frustrerande.

Läs också:

Förslag till utvecklingsplan – fler detaljer om sjukvårdens framtidHälso- och sjukvårdsdirektören kallar regionens medarbetare till möteNu väntar stora förändringar i vården – regionen måste spara 414 miljoner

Artikeltaggar

Anna NordqvistCenterpartietKristdemokraternaModeraternaNämnderOrganisationerRegion Örebro länRegionen spararSjukvårdSocialdemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.