Hoppa till huvudinnehållet

Förslag till utvecklingsplan – fler detaljer om sjukvårdens framtid

Publicerad:
Hälso- och sjukvårdsdirektör utsaga om besparingarna som väntar skiljer sig från regionens sammanfattning av informationsmötet som hölls under fredagsmorgonen.
Hälso- och sjukvårdsdirektör utsaga om besparingarna som väntar skiljer sig från regionens sammanfattning av informationsmötet som hölls under fredagsmorgonen. Foto: Kajsa Juslin

Efter beskedet om en besparing på 441 miljoner uttalade sig hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson till Karlskoga Tidning-Kuriren om de tilltänkta strukturförändringarna. I regionens pressmeddelande framkommer fler detaljer om förändringen.

I ett pressmeddelande från regionen, som kom efter den information som lämnades på Karlskoga lasarett under fredagsmorgonen, presenteras fler detaljer om det som hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson gick igenom med sjukvårdspersonalen under fredagens forum på Karlskoga lasarett.

I meddelandet framkommer det, utöver det Jonas Cleasson själv presenterade efter informationsmötet, att en översyn och minskning av jour- och beredskapslinjer kommer ske i hela länet. Även bassäng- och biblioteksverksamheten i regionen kommer kollas över i syfte att minska kostnaderna.

Volym och utbud

I Karlskoga kommer huvudfokus ligga på akut och planerad medicinsk, kirurgisk, urologisk, ortopedisk och planerad gynekologisk vård. Enligt sammanfattningen kommer flera verksamheter i Karlskoga utöka sin operativa närvaro både gällande volym och utbud.

På Lindesbergs sjukhus är det främsta förslaget att stänga ned all kirurgisk och ortopedisk vård på akutmottagningen. Detta innebär att patienter med buksmärtor, benbrott, sårskador med mera får söka sig till Universitetssjukhuset eller Karlskoga lasarett för att få vård.

Universitetssjukhuset i Örebro kommer enligt förslagen öka den avancerade vården och högspecialiserade kirurgin. Arkivbild.
Universitetssjukhuset i Örebro kommer enligt förslagen öka den avancerade vården och högspecialiserade kirurgin. Arkivbild. Foto: Per Lindgren

Förslaget innehåller även att Universitetssjukhuset i Örebro ska koncentrera sig på avancerad vård och högspecialiserad kirurgi. De psykiatriska sjukvårdsmottagningarna med heldygnsvårdsplatser kommer centraliseras i Örebro och vid länets övriga sjukhus kommer enbart självvald inläggning finnas och ett specialiserat psykiatriskt hemvårdsteam kommer sättas in.

Den slutliga utvecklingsplanen presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden den 19 oktober då ett beslut ska fattas.

Läs också:

Förvirring hos sjukvårdspersonalen: ”Det klingar dåligt”Sjukvårdsdirektören: ”Det kommer att bli tufft och smärtsamt”Nedskärningarna i vården: ”Hade kunnat undvikas”Hälso- och sjukvårdsdirektören kallade regionens medarbetare till möteNu väntar stora förändringar i vården – regionen måste spara 414 miljoner

Artikeltaggar

Jonas ClaessonKarlskogaKirurgiLindesbergÖrebroRegionen spararSjukhusSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.