Hoppa till huvudinnehållet

Pendlare kan ta tåget även i fortsättningen

Publicerad:
De som pendlar från Degerfors över länsgränsen mot Kristinehamn kan fortsätta ta tåget. Avtalet om tillköp av tågtrafik förlängs.
De som pendlar från Degerfors över länsgränsen mot Kristinehamn kan fortsätta ta tåget. Avtalet om tillköp av tågtrafik förlängs. Foto: Kajsa Juslin

Kommunstyrelsen i Degerfors beslutade nyligen att trygga tågtrafiken för de som pendlar mellan Degerfors och Kristinehamn även nästa år. Det genom att köpa till tågtrafik över länsgränsen.

Kommunstyrelsen gick på arbetsutskottets förslag, att godkänna avtal om tillköp av tågtrafik över länsgräns till Kristinehamn under nästa år. Det tidigare avtalet löper ut vid årsskiftet.

Det arbetsutskottet hade som villkor var att beslutet ska gälla om Region Örebro län beslutar lika. Men det gjorde Nina Höijer (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, på delegation redan i juni.

– Men efter det har vi inte haft något möte, förrän nu då arbetsutskottet sammanträdde, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V), som förklaring till varför villkoret står kvar i tjänsteskrivelsen som utgör underlag för ärendet.

Kostnaden

”Tillsammans med Kristinehamns och Degerfors kommuner bekostar Region Örebro län marginalkostnad för tre turer i vardera riktningen mellan Kristinehamn och Degerfors. Enligt avtalet står respektive part för en tur var”, skriver Nina Höijer i sitt beslut.

Men hon skriver också att kostnaden, i avtalet som snart löper ut, varit 250 000 kronor per år men att den för 2024 är 308 000 kronor. I kommunstyrelsens beslut uppges summan 264 000 kronor. Trafikeringen mellan Kristinehamn och Degerfors kostar årligen 923 500 kronor enligt kommunledningsförvaltningen i Kristinehamn, vilket delat på tre parter blir så nästan 308 000 kronor.

Tidigare har kommunstyrelsen i Kristinehamn och nyligen även kollektivtrafiknämnden i Värmlands region beslutat om tillköp av tågtrafik över länsgränsen. Det nya avtalet gäller till och med sista december 2024.

Artikeltaggar

Anneli MyllyAvtalBeslutDegerforsKommunstyrelsenKristinehamnNina HöijerRegion Örebro länSocialdemokraternaTågtrafikTrafikVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.