Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen vänder regionerna ryggen

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sjukvården är ständigt en av väljarnas högst prioriterade frågor i valrörelser. Den föranleder hårda sammandrabbningar i varenda partiledardebatt och leder till uppblåsta nationella vallöften från alla partier.

Ändå bryr sig väljarna egentligen inte alls om regionpolitik. Enskilda frågor inom regionpolitiken möjligen, som förlossningsavdelningars placeringar exempelvis. Men inte mycket mer. Hade regionvalet inte genomförts på samma dag som två andra val vi tycker är viktigare – riksdagsvalet och kommunvalet – vete sjutton om ens hälften röstat.

Och detta är precis vad regionpolitiker i opposition räknar med. För just i dag försöker oppositionen i Region Örebro skapa politiskt spinn i lokalpressen genom att låtsas att underskott i miljardklassen i år nog ändå beror på att det S-ledda styret hanterat ekonomin dåligt.

Hade man bara gjort som oppositionen ville i tid, skulle ”en stor del av de besparingar som nu är nödvändiga” kunnat undvikas, skriver exempelvis Anna Nordqvist (M), hälso- och sjukvårdsnämndens andra vice ordförande.

Till denna tidning säger SD:aren Patrik Nyström i en intervju i dagarna att regionstyret ”höjer skatter och avgifter” och ”gör allt på en gång”. Sparförslaget, menar han, ”känns panikartat”.

Panik är nog rätt ord för att beskriva det. Det är klart regionstyret har viss panik när en regering helt vänder regionerna ryggen som den sittande regeringen gör och låter dem bli sittande med kostnadsökningar de varken rår för – hög inflation, höga räntor, höga elkostnader och högre pensionskostnader – och kostnadsökningar de helt enkelt inte har förutsättningar att hantera.

Men det vill inte regeringsunderlagets partikamrater ute i kommuner och regioner helst dra uppmärksamheten till. Förmodligen börjar det gå upp för dem också att löftet från den moderata finansministern om att inte ”lämna kommuner och regioner i sticket” är lika tomt som det mesta regeringen lovar.

För i de två budgetar de redan presenterat har statsbidragen till kommuner och regioner inte ökat. Trots krisen. Nu står förhoppningen till nästa budgetpropp om två veckor, men risken är överhängande att det blir betydligt mindre än vad SKR, Sveriges kommuner och regioner, menar krävs.

För varje nytt budgetutspel intecknas miljarder i reformutrymmet på annat. Som till exempel ytterligare sju miljarder till en drivmedelsskattesänkning experterna återigen varnar för nog inte leder till sänkt pris vid pump den här gången heller.

I alla regioner, precis alla, trillar därför sparpaket efter sparpaket nu in för att hantera underskott på samma nivåer som i Örebro. I Region Sörmland, jämnstort med Region Örebro, ligger man ännu mer back och en högermajoritet lade i dagarna ett sparpaket där 700 tjänster föreslås försvinna och de olika nämnderna inte får några uppräkningar alls nästa år.

Kanske detta läns politiska höger kan hjälpa dem med ekonomin? Det politiska spinnet blir väl inte lika bra förstås.

Artikeltaggar

Anna NordqvistBudgetarEkonomiModeraternaNämnderÖrebroPatrik NyströmPolitikRegion SörmlandSkatter