Hoppa till huvudinnehållet

Därför dröjer evakueringen av förskolorna

Publicerad:
Ännu står förskolorna Rödluvan och Skogsduvan utan nya lokaler. Genrebild. Foto: Terje Pedersen

Målet var att förskolorna som måste evakueras skulle ha fått nya lokaler till höstterminen. Det är ett mål som Karlskoga kommun inte lyckats med. Att hitta en lösning har varit svårare än vad kommunen tidigare trott.

– Det är jättetråkigt att det inte gick att göra som det var tänkt från början med moduler, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

I våras framkom det att fyra av sex provtagna förskolor drabbats av dålig lukt. Den dåliga lukten har uppstått av ämnet kloranisol. Det användes i lokalerna som träskyddsmedel under 1970-talet. Ämnet kan ge uppkomst till en lukt som påminner om mögel och luktsmittar andra föremål.

– Det ska inte vara farligt, understryker Martin Hårsmar.

Först visade prover att Rödluvan skulle evakueras men kort därefter visade det sig att även Lärkan, Gullvivan och Skogsduvan också var drabbade. Lukten går inte att sanera och kan ge personer som vistas i exponerade lokaler exempelvis nästäppa och rinnande ögon. Evakueringen sker då lokalerna inte bedöms vara bra arbetsmiljöer.

Planen var att snabbt och smidigt kunna få till modullösningar till alla förskolor som måste evakueras. Det är en plan som gått om intet.

– Från början tänkte vi att vi skulle hyra moduler men det blev en upphandling för de var dyrare än vad vi trodde. Vi tänkte att det skulle gå snabbt och enkelt men det var mer omfattande, berättar Hårsmar och tillägger:

”Det är jättetråkigt att det inte gick att göra som det var tänkt från början med moduler”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
”Det är jättetråkigt att det inte gick att göra som det var tänkt från början med moduler”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

– Det var dyrare och hade längre leveranstider än vad vi trodde.

Kommunen har gjort markförberedelse för några modullösningar men ännu är det inte klart var alla förskolor ska ta vägen.

– Lärkan och Gullvian har en modul-lösning på gång och de kommer att ligga i närheten av de gamla lokalerna och kan utnyttja samma utemiljöer som de har idag, säger Ulrika Lundgren, chef för samhälle- och serviceförvaltningen.

Rödluvan och Skogsduvan står ännu utan alternativ och där är kommunen flexibla i jakten på en lösning.

– Vi letar bland annat lokaler att hyra vid Strå, vid Häsängen, berättar Martin Hårsmar.

Men hittar kommunen inte ett hyresalternativ kan det bli tal om att bygga, bygga om eller att köpa enligt information från samhällsbyggnadsförvaltningen. Den södra delen av Karlskogas tätort uppges av kommunen vara svårare att hitta en lösning för då området är tätbebyggt.

– Eftersom vi fortfarande se över en lösning och inte har några färdiga alternativ vet vi inte vad det kommer att kosta, säger Martin Hårsmar.

Så många förskolor måste evakueras – berör 14 avdelningarInsändare: Tänker ni till ordentligt nu?

Artikeltaggar

EvakueringFörskolorHäsängenKarlskogaKarlskoga kommunMartin HårsmarModeraternaMögelSkola och utbildningUpphandling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.