Hoppa till huvudinnehållet

I Tinas trädgård finns över 100 sorters dahlior: ”Gör mig lycklig”

Publicerad:
Tinas dalior skänker henne mycket glädje.
Tinas dalior skänker henne mycket glädje. Foto: Adina Schnelzer

På Lassegård, några kilometer söder om Kristinehamn, finns en trädgård med över 200 dahlior varav drygt 100 olika sorter.

Tina Kojo är dahliafantasten som lägger ner oändligt mycket tid på att sköta om sina praktfulla växter.

– Blomsterprakten i dahlior är enorm, säger hon.

Tino Kojo bor på Lassegård och har en praktfull trädgård. Hennes blomsterintresse är stort, och har så varit under väldigt lång tid.

Hennes främsta passion finns dock i den färgsprakande blomman dahlia. Och hon berättar att inför varje säsong målar hon upp bilder i huvudet hur rabatterna ska se ut.

– Det som gör dahlior så speciellt är att dels finns det så många att välja på. Och blomsterprakten i dem är enorm. Sedan får man så många blommor också, av en enda planta. Och dels så ger det mig något att göra, jag får utlopp för min kreativitet. Jag mår bra av det här, säger hon.

Hon berättar att hon kan gå till sena kvällen och påta i trädgården.

– Det är som att jag glömmer tid och rum, jag kan hålla på hur länge som helst. Ibland får min man ropa in mig, säger hon.

En av Tina Kojos alla buketter.
En av Tina Kojos alla buketter. Foto: Adina Schnelzer

Och många dahlior har hon att ta hand om. Över 200 stycken fördelat på drygt 100 olika sorter.

– Alla dahliasorter har olika namn, men jag kan inte riktigt alla utantill, säger Tina.

Nu på sensommaren är tiden då man bara får njuta av dem, men det ligger mycket arbete bakom.

– Mest arbete är det på våren när jag delar dem, då är det mycket jobb. Från början var detta några få plantor. Jag har vinterförvarat och delat dem år efter år. Nu är tiden man får njuta och ta in deras skönhet. De vill bo i en miljö som är solig, varm och lite vindskyddad, då blir de magiska.

Varför just dahlior?

– Jag blir lycklig av dahlior. Alla blir lyckliga av dahlior. Jag ger bort ganska många buketter, de är liksom med överallt. Jag har en kompis som har en blomsterbutik, jag brukar ta dit blommor också lite då och då. När jag tar in en bukett hemma så tänker jag alltid att jag bara ska ta en sort, men det slutar alltid med en explosion av färger för att det är det jag gillar, säger hon.

Jag gick ut i trädgården och plockade min brudbukett
Tina Kojo

Tina Kojo försäkrar att det inte är det minsta svårt att sätta dahlior i sin trädgård.

– Det enda du behöver från början är en planta, alltså en dahlia, jord och en stor kruka. Jag tror att man är lite rädd för att ha dahlior, för man tror att det är svårt. Det är lite trendigt med dahlior, och ju mer poppis det blir, ju mer rädda blir folk. Alla kan ta hand om de här, säger hon.

  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Adina Schnelzer
  • Foto: Privat
  • Tina Kojos trädgård
    Tina Kojos trädgård Foto: Privat

Tina har bott i huset på Lassegård i 20 år men det var först när hennes man Tobias flyttade in som det blev ett projekt av hennes intresse för dahliorna. Och hon minns stunden när hon på allvar snöade in på den praktfulla blomman.

– Jag minns det så väl. Det var när jag skulle gifta mig. Då gick jag ut i trädgården och plockade min brudbukett. Intresset fanns ju hela tiden, men Tobias är väldigt duktig på att bygga och fixa. Och när man är två stycken som delar samma intresse så blir allt mycket roligare.

Vintertid förvarar Tina sina dahlior i garaget och för varje år som går så blir det fler blommor som ska förvaras.

– Vi behöver ett större garage, det här som vi har nu kommer inte räcka nästa år. Vi har ju några bilar också, men skit i bilarna.

Till yrket äger Tina en skönhetssalong sedan 15 år tillbaka där hon bland annat gör kosmetiska tatueringar, men hon drömmer om att en dag ha en egen handelsträdgård där hon hjälper människor med sina trädgårdar.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturHus och hemKristinehamnTatueringarTrädgårdVäxter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.