Hoppa till huvudinnehållet

700 nya miljoner till försvaret

Publicerad:
Sverige har donerat stridsfordon 90 till Ukraina och ska börja producera fordonen i landet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försvarets budget utökas med totalt 27 miljarder 2024 jämfört med i år.

Av dessa är 700 miljoner kronor "nya" pengar – och de ska gå till att finansiera Sveriges medlemsavgift till Nato.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger på en pressträff att Sverige står inför den största militära upprustningen sen 1950-talet.

– Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut, säger han.

Nästa år utökas försvarets budget till totalt 27 miljarder. Av dessa är 700 miljoner "nya" som inte tidigare aviserats, och som tas från regeringens reformutrymme på 40 miljarder kronor.

Övrigt är redan planerade anslagshöjningar, pris- och löneuppräkningar och andra satsningar som riksdagspartierna tidigare kommit överens om.

Natoavgift

De 700 miljonerna ska täcka Sveriges medlemsavgift i Nato.

– De är specifikt vigda för Natoavgiften i och med att vår bedömning är att vi kommer att vara Natoallierade, säger Pål Jonson.

Enligt Sven-Olof Sällström, försvarspolitisk talesperson för SD, landar det svenska försvarets budget 2024 sammantaget på 119 miljarder kronor.

– Det är en historisk ökning av det militära försvarets budget, säger han.

I år är försvarets budget 92 miljarder, enligt regeringen.

Trots pengarna har det under en längre tid rapporterats om brist på grundläggande personlig utrustning som kängor, termosar och regnställ för soldater.

Försvarsministern uppger att han talat med ÖB om saken.

– Det här är oacceptabelt. Försvarsmakten jobbar nu hårt med extraordinära åtgärder, vi följer detta väldigt noggrant från departementet, säger Pål Jonson.

Hans bild är att bristerna inte har med pengar att göra utan med problem inom försvarets organisation.

– Men de måste lösas, säger Jonson.

Lättare att nå

Ökningen innebär att Sverige redan 2024 når Natos mål om att medlemsländerna ska lägga två procent av BNP på sitt försvar.

De svenska riksdagspartierna är sedan tidigare överens om att försvarsbudgeten ska nå två procent av BNP. Nato räknar dock in andra typer av utgifter som försvarsutgifter än vad Sverige gör i sitt mål och det är därför lättare att nå.

Det svenska tvåprocentsmålet ligger fast, men bedöms ta ytterligare ett par år att nå.

Försvaret föreslås i budgeten få ytterligare 1,25 miljarder år 2025 och 7,4 miljarder år 2026. Dessa satsningar ingår i försvarsbeslutet från 2020.

– Det är för att Försvarsmakten ska vara försäkrad om en fortsatt tillväxt, säger Jonson.

Peter Wallberg / TT

Anja Haglund / TT

Läs också:

Mångmiljonsatsning på militär forskningSpecialåtgärder ska lösa försvarets kängbristFörsvarsmakten förbjuder paradhjälmÄven Försvarsmakten höjer terrorhotnivå

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFörsvarFörsvarsmaktenMilitärModeraternaNatoPål JonsonSven-Olof SällströmUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.